Tagtik

Heeft Rusland binnenkort geen tanks meer?

Is er een tekort aan tanks aan Russische zijde? Deze hypothese kan tegenwoordig niet meer worden uitgesloten. 

Bij het begin van het conflict in februari 2022, beschikten de strijdkrachten van het Kremlin immers over 2.987 tanks. Vandaag zijn er nog maar 400 over...

Als Rusland niet de capaciteit had om de verliezen, in totaal 87% van de tanks, goed te maken en de vernielde tanks dus te vervangen, zouden er vandaag de dag in theorie nog maar 368 operationele voertuigen over zijn.

Moskou, geconfronteerd met deze aanzienlijke inkrimping van zijn arsenaal, kondigt nu een verhoging van de productie van T-90M-tanks aan. Het Kremlin beweert ook “sinds 2022 2.000 nieuwe tanks te hebben ontvangen, vooral dankzij een verdrievoudiging van de productie in 2023”, meldt '20 Minutes'. 

Deze informatie wordt echter sterk in twijfel getrokken door Militarnyi, een Oekraïens militair informatiebedrijf dat, verwijzend naar een afzonderlijke studie van de Franse inlichtingeneenheid ARI, meldt dat Rusland sinds het begin van de oorlog slechts 780 gepantserde voertuigen heeft vervangen, ontworpen of gerestaureerd. Verre van het door het Kremlin aangekondigde aantal van 2000 nieuwe tanks.

Als dit het geval is, zou Rusland dus (ongeveer) 1.150 tanks hebben en zou het binnen twee of zelfs drie jaar snel zonder tanks kunnen komen te zitten.

(Tagtik/Source: 20 Minutes/Picture: Sonia Dauer for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren