Tagtik

Oekraïne is echt in gevaar

Generaal Vadym Skibitsky, nummer twee in de Oekraïense militaire inlichtingendienst, verklaarde in het tijdschrift The Economist dat "besprekingen op een gegeven moment nodig zullen zijn, zoals in elke oorlog".



Voor de generaal lijkt het duidelijk dat het voor Oekraïne bijzonder moeilijk wordt om de oorlog tegen Rusland alleen op het slagveld kan winnen: "Zelfs als het in staat zou zijn om de Russische troepen terug te drijven naar zijn grenzen, een vooruitzicht dat steeds verder weg komt te liggen, zou dit geen einde maken aan de oorlog."



Hij voorspelt ook dat Rusland eerst door zal gaan met zijn plan om alle oostelijke regio's van Oekraïne, Donetsk en Luhansk, te "bevrijden", een taak die het zich al sinds 2022 stelt.



"Oorlogen eindigen in verdragen", zo verklaart generaal Skibitsky: Oekraïne en Rusland zullen met andere woorden rond de tafel moeten gaan zitten en onderhandelen over een einde aan het conflict.

 "Zelfs als ik erin zou slagen om de Russische troepen terug te drijven naar de grenzen (die van 2021), een steeds verder verwijderd vooruitzicht, zou de oorlog daar niet eindigen (...) gesprekken zouden in elk geval nodig zijn”, legde de hoge officier uit. 

Volgens zullen deze eerste stappen naar een oplossing voor het conflict via onderhandelingen alvast niet beginnen vóór de tweede helft van 2025.

(PP with AmBar/Source: The Economist/Photo: Julia Rekamie/Unsplash)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren