Tagtik

“Terwijl jij Mars probeert te koloniseren, bezet Rusland Oekraïne!”

Drie weken geleden vroeg Mykhailo Fedorov, de Oekraïense minister belast met digitale transformatie, Elon Musk om zijn Starlink-netwerk in Oekraïne te activeren om via satelliet toegang tot internet te bieden. En hij kreeg inmiddels wat hij vroeg.

Sinds het begin van de invasie van Oekraïne door Russische troepen in februari 2022 heeft Mychailo Fedorov, de Oekraïense minister belast met digitale transformatie, er bij technologieleiders op aangedrongen zijn land te steunen bij de oorlogsinspanningen. Hij vroeg met name YouTube, Apple, Google en Netflix om hun diensten voor Russen te beperken.

Op X (voorheen Twitter) deed Mykhailo Fedorov ook een beroep op Elon Musk en vroeg hem zijn Starlink-netwerk in Oekraïne te activeren om satelliet-internettoegang te bieden. “Terwijl jij Mars probeert te koloniseren, probeert Rusland Oekraïne te bezetten!” tweette hij op 26 februari 2022, waarbij hij Musk aanspoorde om Starlink-stations aan Oekraïne te leveren.

Dit verzoek van Mychailo Fedorov was succesvol en de satellietterminals bleken reeds cruciaal voor militaire operaties, het functioneren van ziekenhuizen en bedrijven. Andere technologiegiganten, zoals Microsoft en IBM, hebben ook steun verleend aan Oekraïne.

Ondanks deze hulp is Mychailo Fedorov van mening dat het land meer hulp nodig heeft van technologiebedrijven, waarbij hij benadrukt dat hun reactietijd sneller moet zijn gezien de ernst van de situatie. Hij moedigt bedrijven aan zich te concentreren op de ontwikkeling van defensietechnologieën en open onderzoeks- en ontwikkelingscentra om de capaciteiten van Oekraïne te versterken.

Een nauwere samenwerking tussen tech-spelers zou het volgens de minister mogelijk maken om het conflict sneller te beëindigen. Hij roept daarom op tot eenheid en meer inzet om deze grote oorlog, die de hele internationale gemeenschap aangaat, het hoofd te bieden.

(SR with LpR for Tagtik/Source: EuroNews FR/Picture: Unsplash )

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren