Tagtik

Maakt Wagner plots einde aan oorlog met Oekraïne ten koste van Russische burgeroorlog?

Huurlingenleger Wagner keert terug naar Rusland

Het borrelt al lang niet meer tussen Wagner-leider Jevgeni Prigozjin en het Kremlin. Die onenigheid lijkt nu tot een toppunt te zijn gekomen. Het Russische huurlingenleger Wagner beweert immers de controle in het Russische Rostov aan de Don, waar het militaire hoofdkwartier voor de oorlog in Oekraïne ligt, te hebben overgenomen. 

'Geen sprake van Oekraiënse agressie'
Nog nooit haalde Prigozjin zo hard uit naar de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en de rest van de militaire legertop als afgelopen donderdag. Volgens de Wagnerbaas werd het Russische volk misleid en was de Russische rechtvaardiging voor de oorlog niet correct. Er was geen sprake van Oekraïense agressie en het was niet nodig om Oekraïne te demilitariseren of denazificeren. De oorlog in Oekraïne was enkel gestart zodat minister Sjojgoe een “extra ster” kon halen. De oorlog had zelfs voorkomen kunnen worden, was er onderhandeld met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, zei Prigozjin.

Gerichte raketaanval op Wagnertroepen
De Wagnerbaas de Russische beschuldigt de legerstaf ervan een dodelijke raketaanval gelanceerd te hebben op een Wagnerkamp. Daarbij zou hij “een enorme hoeveelheid” van zijn huurlingen verloren hebben. Het Russische leger ontkent zo’n aanval. Maar Wagner zweert dat hij wraak zal nemen en kondigde prompt indirect een gewapende opstand aan. “Degenen die vandaag onze jongens hebben vernietigd, die tienduizenden levens van Russische soldaten hebben verwoest, zullen worden gestraft. Ik vraag: verzet je niet”, zei Prigozjin.

Revanche: controle overgenomen in Rusland
Zaterdagochtend kwamen er plots berichten binnen dat de Wagnergroep het Russische grondgebied binnengedrongen had. Het gaat om de stad Rostov aan de Don, waar het militaire hoofdkwartier ligt voor de oorlog in Oekraïne. Het Wagner-huurlingenleger beweert de controle in het Russische Rostov aan de Don, waar het militaire hoofdkwartier voor de oorlog in Oekraïne ligt, te hebben overgenomen.

'Op weg naar Moskou'
In een video vanuit Rostov aan de Don riep Prigozjin militaire leiders op naar hem toe te komen voor onderhandelingen. Als ze dat niet doen zou hij de stad blokkeren en zijn tocht verderzetten richting Moskou.

(Skwadra by Tagtik/Source: AFP - Belga - Nieuwsblad - Standaard - BBC/Illustration picture: Telegram)

Ook dit kan u interesseren