Tagtik

Nucleaire noodsituatie in Rusland: Poetin vreest het ergste

Rusland kan geconfronteerd worden met een ongekende kernramp nu de kerncentrale van Koersk gevaarlijk dicht bij de frontlinies van de oorlog komt te liggen.


In augustus braken duizenden Oekraïense soldaten door in het Russische grensgebied, waardoor de kerncentrale van Koersk binnen bereik kwam van mogelijke drone-aanvallen. Eerder deze maand werden verschillende Oekraïense drones neergeschoten op slechts enkele kilometers van de faciliteit, wat paniek zaaide in het Kremlin.


Ondanks de nabijheid van de frontlinies bij de kerncentrale van Koersk, achtte Kiev het "zinloos" om zo'n riskante locatie als doelwit te nemen, zoals Andriy Kovalenko, een vertegenwoordiger van de Oekraïense Nationale Veiligheids- en Defensieraad, destijds verklaarde.


Terwijl de centrale van Zaporizja in Oekraïne is losgekoppeld van het elektriciteitsnet, blijft de kerncentrale in Koersk  operationeel. Een aanval op de centrale zou verwoestende gevolgen kunnen hebben.


Alexander Nikitin, een nucleair adviseur van de milieustichting Bellona, vertelde aan de Russische onderzoeksmedia Verstka dat er in het ontwerp van de centrale nooit rekening is gehouden met de mogelijkheid van een militaire aanval. Hij beschreef de situatie ook als een "ongekende noodsituatie" en herhaalde daarmee de waarschuwingen van Rafael Grossi, hoofd van het Internationaal Atoomagentschap.


(PP with QG/Source: Daily Express, Verstka / Picture: © Pixabay)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren