Tagtik

Oekraïense drone crasht in Moskou: Kremlin wordt bijzonder zenuwachtig

Een Oekraïense kamikazedrone vloog maandag over een industrieel complex waar Poetin vermoedelijk op werkbezoek wilde gaan. Het tuig stortte uiteindelijk neer door gebrek aan benzine. Dat het niet uit de lucht gehaald werd door Russische troepen, is een grote blamage voor het Kremlin.

Op 25 kilometer van Rode Plein!
De drone werd voor het eerst opgemerkt toen die al in de buurt van de internationale luchthaven Vnoekovo in Moskou vloog.  Het toestel crashte uiteindelijk in een bos van het stadsdistrict Bogorodski, op amper 25 kilometer van het Rode Plein. De Russen worden dan ook bijzonder zenuwachtig. Het Kremlin besloot als reactie om draconische veiligheidsmaatregelen in te voeren. Zo werden in meerdere districten van de hoofdstad de festiviteiten van 9 mei, waarbij de overwinning op nazi-Duitsland wordt gevierd, afgelast uit vrees voor Oekraïense aanvallen. Dat was eerder al gebeurd in een aantal steden dicht bij de grens. Uit “veiligheidsoverwegingen” werden nu ook het mei-vuurwerk en de parades in heel wat Russische steden geschrapt.

“Dichterbij dan je denkt, Moskou.”
Op Telegram verscheen een foto en video van de drone met de boodschap “Dichterbij dan je denkt, Moskou.” Na de crash bleek de UJ-22-drone nog bijna volledig intact te zijn, inlcusief 17 kilo Canadese explosieven. De drone stortte maandag uiteindelijk neer door een gebrek aan benzine. Een blamage voor de bescherming van het Russische luchtruim. 

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren