Tagtik

Olivier Vandecasteele al 1 jaar vast in Iraanse gevangenis

West-Vlaming Olivier Vandecasteele zit al sinds 24 februari 2022 in erbarmelijke omstandigheden in de cel in Teheran. Bij een schijnproces werd de Belgische ngo-medewerker veroordeeld tot 28 jaar cel. Die celstraf werd in januari zelfs opgetrokken, en er werden zweepslagen toegevoegd.

De Belg Olivier Vandecasteele krijgt een gevangenisstraf van 40 jaar. Aanvankelijk werd er van 28 jaar gesproken maar het gaat dus in totaal - voor de vier aanklachten samen - over 40 jaar cel. Dat meldt de Iraanse staatsmedia Mizan Online.

De West-Vlaming wordt veroordeeld voor spionage, samenwerking met de Verenigde Staten tegen Iran en het witwassen van geld, beschuldigingen die hij ontkent. 

Nog zwaardere straf
Na de hoorzitting in eind januari heeft de rechtbank Vandecasteele veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor de eerste aanklacht, spionage tegen Iran ten voordele van de buitenlandse inlichtingendienst. Daar kwam 12,5 jaar bij voor de tweede aanklacht: samenwerking met de vijandige regering van de Verenigde Staten tegen de Islamitische Republiek Iran. Er kwam voor de derde aanklacht, professionele geldsmokkel voor een bedrag van 500.000 dollar, nog 2,5 jaar bij. Met betrekking tot de vierde aanklacht, het witwassen van geld voor een bedrag van 500.000 dollar, krijgt Vandecasteele ook nog eens 12,5 jaar gevangenisstraf. Daarnaast krijgt hij ook nog 74 zweepslagen.

Ruildeal nog niet gerealiseerd
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) noemde het al meermaals "de morele plicht" van ons land om Vandecasteele terug te halen. In België zit immers Assadollah Assadi opgesloten. Die Iraanse schijndiplomaat werd in 2021 in ons land veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn rol in een verijdelde terreuraanslag op de Iraanse oppositie in Parijs. Het lijkt erop dat Vandecasteele wordt vastgehouden in Iran om Assadi vrij te krijgen. Een effectieve afspraak over deze gevangenenruil is er alsnog niet gekomen.

Slechte gezondheidstoestand
Intussen verkeert Vandecasteele in slechte gezondheid. Hij wordt vastgehouden in isolatie, is ondervoed en lijdt aan verschillende medische problemen, waarvoor hij slechts sporadisch toegang krijgt tot een arts. Volgens zijn schoonbroer weegt de Belg nu minder dan 50 kilogram

(Skwadra by Tagtik/Picture: Facebook)

Ook dit kan u interesseren