Tagtik

Olivier Vandecasteele overgeplaatst naar beruchte gevangenis in Teheran

De Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele is tien dagen geleden overgebracht naar de beruchte Evin-gevangenis in Teheran. Dat laat zijn familie weten in een persbericht. Olivier Vandecasteele heeft toen enkele minuten met zijn familie kunnen praten. De Belg zei hen dat hij niet meer kan slapen en nauwelijks rechtop kan staan vanwege ondraaglijke spier- en zenuwpijn.

West-Vlaming Olivier Vandecasteele zit al sinds 24 februari 2022 in erbarmelijke omstandigheden in de cel in Iran. Bij een schijnproces werd de Belgische ngo-medewerker veroordeeld tot 28 jaar cel. Die celstraf werd in januari zelfs opgetrokken, en er werden zweepslagen toegevoegd.

De Belg Olivier Vandecasteele krijgt een gevangenisstraf van 40 jaar. Aanvankelijk werd er van 28 jaar gesproken maar het gaat dus in totaal - voor de vier aanklachten samen - over 40 jaar cel. Dat meldt de Iraanse staatsmedia Mizan Online.

De West-Vlaming wordt veroordeeld voor spionage, samenwerking met de Verenigde Staten tegen Iran en het witwassen van geld, beschuldigingen die hij ontkent. 

Ruildeal nog niet gerealiseerd
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) noemde het al meermaals "de morele plicht" van ons land om Vandecasteele terug te halen. In België zit immers Assadollah Assadi opgesloten. Die Iraanse schijndiplomaat werd in 2021 in ons land veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn rol in een verijdelde terreuraanslag op de Iraanse oppositie in Parijs. Het lijkt erop dat Vandecasteele werd vastgehouden in Iran om Assadi vrij te krijgen. Een effectieve afspraak over deze gevangenenruil is er alsnog niet gekomen, maar dinsdag gaat alvast het overdrachtsverdrag tussen België en Iran dat het parlement heeft goedgekeurd, en dat bekrachtigd werd door het Grondwettelijk Hof, in werking.

Slechte gezondheidstoestand
Die gevangenis waar naar Vandecasteele werd overgebracht, staat al jarenlang bekend als de plaats waar het regime politieke gevangenen opsluit, en waar critici van de regering ernstige mensenrechtenschendingen moeten ondergaan. De gezondheidstoestand van de Belg wordt steeds slechter. Vandecasteele zit daar nu al tien dagen in eenzame opsluiting. Hij wordt er niet behandeld voor zijn ondraaglijke spier- en zenuwpijn. “Zijn detentieomstandigheden zijn niet veranderd, en hij krijgt onvoldoende voedsel om zijn gezondheid te vrijwaren”, zegt de familie. Bovendien kan elke dag zijn straf van 74 zweepslagen worden voltrokken.

(Skwadra by Tagtik/Source: HLN - Bruzz - Het Nieuwsblad/Picture: Facebook)

Ook dit kan u interesseren