Tagtik

"Poetin is gevangene van zijn eigen leugens"

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft bevestigd dat Oekraïne momenteel een speciale operatie uitvoert om de oorlog naar de agressor te brengen. Vandaag beweert het Oekraïense leger meer dan 1.000 vierkante meter in Rusland onder controle te hebben. Een confronterende wending die Vladimir Poetin confronteert met al zijn leugens en tegenstrijdigheden.

Vera Grantseva, politicologe en docente aan het Instituut voor Politieke Studies in Parijs, legt in een interview met de Franse media La Dépêche uit hoe de Russische president nu in de val is gelopen van zijn eigen misleidende verklaringen.

Volgens haar zijn twee grote mythes aan diggelen geslagen door deze Oekraïense inval op Russisch grondgebied: "dat niemand Rusland zou durven binnenvallen en dat Rusland onder Poetin goed beschermd was". Verder benadrukt ze de verantwoordelijkheid van Poetin. Het hoofd van het Kremlin "is de gevangene geworden van zijn eigen leugens, en dit kan ernstige gevolgen hebben voor zijn regime. Al twee jaar lang zijn er invallen aan de grens, maar er is geen echte verdediging opgezet. Dit toont aan dat Poetin, ondanks zijn propaganda, niet in staat is om het land te beschermen."

"Poetin heeft jarenlang gebouwd aan de mythe van een onoverwinnelijk Rusland, een onneembare vesting met het op één na grootste leger ter wereld", gaat de politicologe verder. "Toch wordt Rusland vandaag binnengevallen door Oekraïne, die op televisie als clowns werden afgeschilderd. Het is dus behoorlijk vernederend voor Poetin. Het zet vraagtekens bij de geloofwaardigheid van al zijn dreigementen."

(PP with Manon Pierre - Source : La Dépêche - Picture : by Kremlin.ru via Wikicommons under license Creative commons CC-BY-4.0)

 

Ook dit kan u interesseren