Tagtik

Russisch meisje (12) in instelling opgesloten door kritische tekening

Sinds 1 maart heeft niemand de 12-jarige Masja Moskaleva uit het Russische Jefremov nog gezien. En dat kan wel eens het gevolg zijn van een tekening die ze bijna een jaar geleden op school maakte.

In april 2022 maakte de 12-jarige Masja op school een tekening met daarop links een Oekraïense vlag en de slogan ‘Glorie aan Oekraïne’, en rechts de Russische driekleur en de woorden ‘Neen aan de oorlog!’. Het meisje tekende ook raketten die richting de Oekraïense vlag vliegen, terwijl een moeder en haar kind in de weg staan. Een opvallende pacifistische tekening die niet bij iedereen in goede aarde viel.

Dochter in instelling, wat met hoederecht?
De school contacteerde de politie. Die onderzocht vervolgens de sociale media van Alexei, haar vader. “Ze beschuldigden hem ervan zijn dochter fout op te voeden”, vertelt gemeenteraadslid Olga Podolskaya aan de BBC. De vader kreeg in eerste instantie enkel een boete van 32.000 roebel (zo’n 390 euro) voor het besmeuren van de reputatie van het Russische leger, maar inmiddels opende het Russische gerecht ook een strafzaak. Alexei riskeert nu een gevangenisstraf, en werd onder huisarrest geplaatst. De 12-jarige Masja werd voorlopig in een instelling geplaatst. “Niemand heeft haar sinds 1 maart nog gezien”, aldus Podolskaya. “De Russische autoriteiten willen dat iedereen in lijn valt. Niemand mag nog een eigen mening hebben.” Een rechter moet nu oordelen of Alexei – een alleenstaande vader – het hoederecht over zijn dochter mag behouden.

(Skwadra by Tagtik/Source: BBC/Picture: Olga Podolskaya - Facebook)

Ook dit kan u interesseren