Tagtik

Russische hackers leggen Belgische digitale diensten plat

Adressen, rijksregisternummers en nog een heleboel andere gevoelige informatie: in totaal worden 311.000 Vlaamse gezinnen getroffen door de cyberaanval op Limburg.net.

Na groot onderzoek kwam aan het licht dat een collectief van buitenlandse hackers, waarschijnlijk Russen, achter de cyberaanval zat op Limburg.net (site van de intercommunale voor afvalbeheer in Limburg en Diest, in het noordoosten van België) op 13 december. Om te voorkomen dat de aanval zich zou verspreiden, heeft de afvalintergemeentelijke organisatie de digitale systemen onmiddellijk stopgezet. Dagenlang waren alle digitale diensten dan ook niet beschikbaar.

Dankzij het wachtwoord van een medewerker werd in een paar dagen tijd een enorme hoeveelheid persoonlijke gegevens gestolen. Zichtbaar verouderde data, daterend uit 2014 en 2015, meldt Hans Roggen van Limburg.net. “De 61 inwoners van wie de financiële gegevens de hackers hebben kunnen inzien, worden persoonlijk en per brief geïnformeerd door Limburg.net”, meldt Paris Match.

Ook Russische hackers bedreigden Limburg.net: tegen 19 januari moest er een som losgeld van 100.000 dollar worden betaald, anders werden de gehackte gegevens verspreid. “Het bestuur van Limburg.net heeft besloten niet op deze dreiging te reageren.” Er worden wettelijke procedures gevolgd en er is melding gemaakt bij de Gegevensbeschermingsautoriteit en de Vlaamse Toezichtcommissie. Verdere informatie heeft Limburg.net niet bekendgemaakt.

(Tagtik/Source: Paris Match/Picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren