Tagtik

Stevige waarschuwing: Russen zullen wederopbouw van Oekraïne moeten betalen

"Rusland zal uiteindelijk de kosten dragen van de wederopbouw van Oekraïne", zo waarschuwde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken woensdag tijdens een internationale conferentie waar de Oekraïense president Volodymyr Zelenski heeft opgeroepen tot "concrete plannen" voor zijn door oorlog geteisterd land.

Meer dan 60 landen komen twee dagen bijeen voor overleg in Londen, in het kader van een grote conferentie die zich richt op de wederopbouw van Oekraïne. De bondgenoten van Kiev zijn van plan een afbrokkelende Oekraïense economie te helpen herstellen, meer dan een jaar na het begin van de Russische invasie.

"Elke dag van Russische agressie brengt nieuwe ruïnes met zich mee, duizenden en duizenden huizen zijn vernield, industrieën verpletterd, levens verwoest", benadrukte de Oekraïense president tijdens de opening van deze conferentie in een videoboodschap. "We moeten van visie naar afspraken en van afspraken naar concrete projecten", stelt Zelenski. 

De kosten van het herstel van de Oekraïense economie werden onlangs geschat op 411 miljard dollar. Dat blijk uit een gezamenlijke studie van de Wereldbank, de VN, de Europese Unie en de Oekraïense autoriteiten. Dit kolossale bedrag zal zeker nog aanzwellen als het conflict voortduurt. 

Over minstens één punt lijken alle deelnemers aan deze conferentie het eens te zijn: de middelen om deze wederopbouw te financieren: "Laten we duidelijk zijn: Rusland ligt aan de basis van de vernietiging van Oekraïne. En Rusland zal uiteindelijk de kosten dragen van de wederopbouw van Oekraïne" , waarschuwt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

"De agressor moet verantwoordelijk worden gehouden", voegde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, eraan toe. "Het is duidelijk dat Rusland moet betalen voor de vernietigingen die het heeft aangericht. Daarom werken we samen met onze bondgenoten om legale wegen te verkennen voor het gebruik van Russische activa" (momenteel bevroren), voegde de Britse premier Rishi Sunak eraan toe.

Ondertussen hebben de bondgenoten van Kiev hun financiële hulp al opgevoerd: Washington heeft 1,3 miljard dollar extra aangekondigd, Londen heeft kredietgaranties van de Wereldbank aangekondigd voor drie miljard dollar over drie jaar en 280 miljoen euro aan bilaterale hulp, Berlijn heeft 381 miljoen euro in 2023 beloofd en Parijs 40 miljoen euro.

Dinsdag maakte de Europese Commissie een steunpakket van 50 miljard euro tot 2027 bekend.

(Skwadra and LpR by Tagtik/Source:  Belga, le Point/Picture: Norman Koroliuk via Unsplash)

Ook dit kan u interesseren