Tagtik

'Wagner-baas wilde Oekraïne vertellen waar het troepen van Russisch leger kon aanvallen'

Yegevni Prigozjin, de leider van het Russische huurlingenbedrijf Wagner Group, wilde Oekraïne vertellen waar het best troepen van het Russische leger kon aanvallen, als het land zich in ruil zou terugtrekken uit de stad Bachmoet, waar Wagner-huurlingen zware verliezen leden en lijden. Oekraïne vertrouwde het aanbod echter niet en weigerde de deal. 

Prigozjin deed het voorstel in januari via zijn contacten bij de Oekraïense inlichtingendiensten. Het is niet duidelijke welke posities Prigozjin wilde onthullen. Dit opvallende plan werd ontdekt in de zogeheten Discord Leaks, waarbij een Amerikaanse militair militaire geheimen deelde in een chatgroep. Dat meldt The Washington Post.

Twee Oekraïense bronnen bevestigen dat Prigozjin meermaals overlegde met leden van de Oekraïense militaire inlichtingendienst HUR. Telefonisch, maar ook in persoon in een niet nader bestemd Afrikaans land waar de Wagner Group huurlingen levert aan de overheid. Maar de Oekraïeners vertrouwden Yegevni Prigozjin dus niet en sloegen zijn aanbod af. 

(Skwadra by Tagtik/Source: The Washington Post/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren