Tagtik

Zit het Kremlin zelf achter 'moordpoging' op Poetin?

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft Oekraïne een droneaanval proberen te plegen op het Kremlin. Dat meldt de persdienst van het Kremlin. Maar zat Rusland niet zelf achter deze aanval?

Volgens de Russische persdienst heeft het regime in Kiev met twee drones een aanval proberen uit te voeren op de residentie van de Russische president in het Kremlin. De drones konden worden neergehaald "door tijdige acties van het leger en speciale diensten met radarcontrolesystemen". Moskou spreekt over een 'terreurdaad' en een 'moordpoging' op president Poetin die niet gewond raakte en gewoon aan het werk blijft. Maar klopt dat wel? Zat Oekraïne wel degelijk achter deze moordpoging?

Op videobeelden die massaal gedeeld worden is te zien hoe een object over het Kremlin vliegt, in het hart van Moskou, waarna een kleine ontploffing volgt. Oekraïne ontkent alvast elke betrokkenheid bij de droneaanval. Ging het om een geënsceneerde aanval?

Volgens Hans van Koningsbrugge, hoogleraar geschiedenis en politiek van Rusland aan de Universiteit van Groningen, is het te vroeg om Oekraïense betrokkenheid uit te sluiten, maar is er zeker reden om de twijfelen aan de versie van het Kremlin. “Toen ik de beelden zag, dacht ik meteen: als je dan toch zo’n aanval wilt uitvoeren, doe het dan meteen goed. Dit zag er allemaal vrij kleinschalig uit. Het zou net zo goed kunnen dat dit een valsevlagoperatie is van Rusland. Zo’n in scène gezette aanval zou Rusland het excuus geven om zelf een bunker te bombarderen waar Oekraïens president Volodimir Zelenski zich schuilhoudt.” Dat de Russische autoriteiten zich naar eigen zeggen “het recht voorbehouden om tegenmaatregelen te nemen”, is alvast een hint in die richting. Dat zegt hij donderdag in een reactie in Het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren