Tagtik

Zit lichaam Emile in hooibaal? Parket opent gerechtelijk onderzoek

Het parket heeft een gerechtelijk onderzoek gestart naar de verdwijning van de kleine Émile. Dat meldt de procureur van Digne-les-Bain Rémy Avon in een persbericht. Twee onderzoeksrechters uit Aix-en-Provence werden belast met het dossier. Het parket opende op 9 juli een onderzoek naar de oorzaken van de onrustwekkende verdwijning van de 2,5 jaar oude Émile, maandag werd een vooronderzoek gestart dat 24 uur later evolueerde naar een gerechtelijk onderzoek. Dat was de juiste stap volgens de procureur gezien de “complexiteit van de zaak”. Hij haalde de “aanzienlijke hoeveelheid elementen aan die werden verzameld tijdens de eerste week van het onderzoek” op het terrein in Haut-Vernet.

Al bijna twee weken zoek
Zaterdag 8 juli omstreeks 18.00 uur is de tweejarige Emile verdwenen toen hij aan het spelen was in de tuin van zijn grootouders in het kleine Franse bergdorp Le Vernet in het departement Alpes-de-Haute-Provence. Sinds deze onrustwekkende verdwijning werd een massale zoekactie op poten gezet, voorlopig nog zonder succes.  Onder meer tientallen agenten en brandweermannen, tien hondenteams, 200 vrijwilligers, twee helikopters en drones uitgerust met warmtebeeldcamera’s zoeken naar de kleine jongen. De tijd dringt voor het kind. 

Tijdens de zoekactie hebben speurders in totaal 30 huiszoekingen uitgevoerd en 97 hectare natuur- en landbouwgebied onderzocht. Ze ondervroegen ook alle buurtbewoners en checkten alle voertuigen. In een volgende fase zullen de onderzoekers alles wat tijdens de speurtocht is verzameld analyseren.

Ook vriezers gecheckt
De politie houdt voorlopig alle pistes open. De jongen kan weggelopen en verdwaald zijn, hij zou in een ravijn kunnen gevallen zijn en ernstig gewond zijn, maar een ontvoering behoort ook nog tot de mogelijkheden. Agenten hebben alle huizen in het dorp doorzocht, ook ieders vriezer werd gecheckt. Een piste die nu steeds meer naar voren wordt geschoven, is deze van een fataal ongeval. 

Wordt lichaam pas in herfst ontdekt?
Volgens de Franse nieuwszender BFM TV hebben speurders tijdens de zoektocht speciale metaaldetectoren ingezet om de strohalmen in het gehucht te onderzoeken. Sommige buurtbewoners vrezen er immers voor dat de kleine Émile verdwaald is geraakt en vervolgens onder een landbouwmachine is terechtgekomen. Dat is niet onwaarschijnlijk aangezien het oogstseizoen momenteel in volle gang is. “Onze grootste angst is dat hij pas in de herfst wordt gevonden wanneer de boeren hun dieren gaan voederen. Soms worden er in die periode gesneuvelde reeën aangetroffen. Dat zou verschrikkelijk zijn”, vertelde een buurtbewoner afgelopen zondag aan de krant La Dépêche.

(Skwadra by Tagtik/Source: BFMTV - RTL - La Dépêche - HLN - Belga/Picture: Facebook - Unsplash)

Ook dit kan u interesseren