Tagtik

'Olympische coronavirusvariant in aantocht'

De Olympische Spelen in Tokio blijven voor beroering zorgen nog voor ze van start zijn kunnen gaan. Het hoofd van een Japanse artsenvakbond zei deze week dat het organiseren van de Olympische Spelen in Tokio deze zomer, met tienduizenden mensen van over de hele wereld, zou kunnen leiden tot de opkomst van een "olympische" coronavirusstam.

Japan heeft reeds gegarandeerd dat het deze zomer een ​​"veilige" editie van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio zal houden, nadat het reeds een jaartje moest wachten. Het krijgt echter momenteel een nieuwe golf aan infecties maar niet onder controle. Japan bereidt zich dan ook voor op een nieuwe verlenging van de noodtoestand in een groot deel van het land.

Japanse functionarissen, organisatoren van de Olympische Spelen en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben gezegd dat de Spelen zullen doorgaan onder strikte viruspreventiemaatregelen. Buitenlandse toeschouwers zijn verboden en een beslissing over binnenlandse toeschouwers wordt volgende maand verwacht. Maar zelfs met die strenge maatregelen blijft men zich zorgen maken over de toestroom van atleten en functionarissen naar Japan, waar de vaccinatiecampagne nog steeds niet vlot verloopt, met iets meer dan 5% van de bevolking die reeds een eerste prik heeft gehad.

Mensen uit meer dan 200 landen zullen binnen acht weken naar de Spelen trekken. Zij vormen een gevaar, zei Naoto Ueyama, hoofd van de Japan Doctors Union. "Alle verschillende mutante stammen van het virus die op verschillende plaatsen voorkomen, zullen hier in Tokio worden geconcentreerd en verzameld. We kunnen niet garanderen dat er geen nieuwe stam van het virus zal opduiken", vertelde hij op een persconferentie. "Als een dergelijke situatie zich zou voordoen, zou het zelfs kunnen betekenen dat deze virusmutatie een 'Olympische' stam van het virus zal genoemd worden. Dat zou een enorme tragedie zijn die wel 100 jaar lang zal nazinderen."

Kenji Shibuya, directeur van het Londense instituut van volksgezondheid aan het King's College, die de vaccinatiecampagne in Japan heeft geholpen, minimaliseert de gevaren op de Olympische Spelen echter. "Mutatie vindt plaats wanneer het virus gedurende een lange periode bij immuungecompromitteerde of gedeeltelijk geïmmuniseerde mensen blijft", zei Shibuya. "Dus de huidige situatie in Japan is naar mijn mening gevaarlijker dan (tijdens) de Spelen in Tokio."

(Skwadra by Tagtik/Source: CNN/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren