Tagtik

Barbecueën op je balkon: mag dat eigenlijk?

Het is deze week bijzonder warm in België. Ideaal barbecueweer denken vele Belgen dan ook! Niet iedereen beschikt echter over een tuin, mogen we in dat geval eigenlijk gewoon barbecueën op ons balkon? Is dat toegelaten en eigenlijk veilig?

Wat de wetgevende kant van een barbecue betreft, bepalen de gemeentelijke politiereglementen meestal dat "barbecues toegestaan ​​zijn in privétuinen en dergelijke". De interpretatie van het reglement kan echter voor gevaarlijke situaties zorgen. Hoewel er maar weinig voorschriften zijn, wordt in sommigen politiereglementen vermeld dat een veiligheidsruimte van 2 meter tussen de barbecue en het huis verplicht is of dat het balkon zich op een patio moet bevinden. Enkel en alleen natuurlijk mits de veiligheidsnormen worden gerespecteerd. Check dus zeker eerst het gemeentelijk politiereglement voor u uw eerste barbecue van het jaar organiseert.

Voordat u de barbecue start, dient u ook het huishoudelijk reglement van uw woonblok te raadplegen. Volgens bepaalde voorschriften zijn immers alleen elektrische barbecues toegestaan. In dit geval kan u dus uw houtskoolbarbecue alvast weggeven.

Ook rookhinder kan voor problemen zorgen bij een barbecue op het balkon van een flatgebouw. De dampen of geuren die vrijkomen bij het grillen van vlees of vis kunnen giftig zijn voor u en uw buren, zeker als u bakt vlakbij het balkon van uw buren. Het is dan ook een goed idee om gauw even een kort berichtje naar je buren te sturen met de tekst: "BBQ vanavond op mijn balkon!". U zal wat meer vlees, vis en groenten moeten voorzien, maar u vermijdt zo wel heel wat klachten!

(JaG and Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren