Tagtik

Koop jij meer huismerken dan een jaar geleden?

Welke merken kies jij in jouw supermarkt? Ga je resoluut voor de A-merken? Kijk je naar de prijs? Of naar de nutriscore? Denk je dat de huismerken goedkoper zijn omdat ze misschien ongezonder zijn?

De Inspecteur van Radio 2 deed een grote bevraging bij de luisteraars over huismerken.
Resultaat: ruim de helft van de deelnemers koopt vandaag meer huismerken dan een jaar geleden.

Eet je ongezonder als je huismerken koopt?
De Inspecteur praat erover met voedingsdeskundige Annick Verween. Zij bekijkt al jaren de ingrediëntenlijsten van alle producten die aan bod komen in De Smaaktest van De Inspecteur.

Annick stelt meteen gerust: "Er is geen enkel bewijs dat huismerken ongezonder zijn. Ik zie dat aan de ingrediëntenlijsten die ik voor De Smaaktest bekijk, maar ik weet het ook uit algemeen onderzoek.

Het productieproces van huismerken is goedkoper, maar op de ingrediëntenlijst staan geen vreemde dingen.

Eenzelfde fabriek maakt duur en goedkoop
Het is zo dat er fabrieken zijn waar het dure merk van dezelfde band rolt als het huismerk. De producenten kopen de ingrediënten voor alle merken in bulk en de producten worden op dezelfde lijn geproduceerd.

Op basis van de ingrediëntenlijst zie je geen verschillen, maar wat wel kan is dat huismerken ‘tweede keuze’- ingrediënten bevat. Zo kan je bij bv. granola bij het A-merk gehele noten hebben en bij het huismerk zal je de kleinere en goedkopere stukjes noten vinden.

Annick Verween: “Wil je weten hoe gezond een product is, kijk dan naar de nutriscore, want die houdt geen rekening met fancy verpakking. Hier is de granola een mooi voorbeeld. Die van het A-merk bevat meer suikers en vetten dan die van het huismerk."

Je kunt zeker niet stellen dat huismerken altijd een ongezondere samenstelling hebben. "Huismerken worden ook steeds gezonder", zegt Verween. "De consument verwacht immers gezonde producten, en de supermarkt wil graag voldoen aan de vraag van de klant. En dus maken heel wat ketens vandaag werk van een gezond aanbod. Kwantiteit en kwaliteit staan echt los van elkaar."

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren