Tagtik

Sporten na je 40ste doe je zo

Eens je op tramp 4 zit, kan je best rekening houden met enkele aandachtspunten die je voordien niet in overweging moest nemen.

“Veertigers recupereren minder snel”, zegt dokter Claire Sneyers in Goed Gevoel. “Wie aan competitiesport deed, zakt vaak af naar een vriendenploeg waarbij de focus eerder op plezier dan op prestatie ligt. Ook in de topsport lopen weinig veertigplussers rond.”

Waarom niet eens starten met joggen? Dit kan je op elk moment van de dag doen en jouw uitrusting hiervoor is niet zo duur. Denk maar eens aan het populaire loopprogramma Start 2 Run.

“Het bewijst dat je op korte tijd écht een resultaat kan neerzetten”, zegt de sportarts. “Door 3 keer per week te trainen, kan je na tien weken vijf kilometer lopen. Sommigen hebben er enkele weken extra voor nodig, dat is ook prima.”

Wist je trouwens dat de meeste marathonlopers behoren tot die leeftijdscategorie? “Wie in zijn jongere jaren veel aan sport deed-zelfs al is dat 20 jaar geleden-zal makkelijker conditie kweken dan iemand die nooit gesport heeft. Maar zelfs wie nooit sportte, kan die marathonambitie waarmaken.”

Pak het verstandig aan en laat je goed begeleiden. Een schema dat langzaam opbouwt, helpt je naar je doel toe te werken. Drijf het trainingsvolume niet te snel op. Wie te snel te veel traint, krijgt gegarandeerd met blessures zoals pees- en beenvliesontstekingen of overbelastingen af te rekenen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Goed Gevoel/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren