Tagtik

Wat is nu een goede straf voor mijn kind?

De eerste vakantieweek is ingezet en hiermee start voor vele ouders met kids een periode van puzzelen en vooral … het hoofd koel houden. Geruzie onder kinderen van het gezin of onder de vriendjes durft wel eens uit de hand lopen. Hoe gaan wij als ouder hier nu het best mee om?

Met volgende tips kan jouw vakantie met kinderen al een stuk rustiger verlopen
-laat eerst de emoties zakken: begin alvast niet direct te roepen of te schreeuwen!
Als de emoties wat gezakt zijn, kan je over de lastige situatie in gesprek gaan. Als ouder soms wat toegeven of loslaten is geen verlies als ouder, maar geeft juist ruimte om tot leren te komen.

-geef het goede voorbeeld: dit lijkt simpel maar in de praktijk toch een stuk moeilijker.
Als je wil dat je kind zijn mobieltje niet bovenhaalt tijdens het eten, doe dit dan zelf ook niet.
Kinderen leren vooral gedrag door te kijken naar anderen en dit over te nemen. Dus praat rustig tegen je kind als je dat ook van hem of haar verwacht.

-bied een alternatief voor ongewenst gedrag: benoem welk gedrag je wèl wil zien van je kind in plaats van wat het niet mag doen.

-werk meer samen met je kind: ga samen op zoek naar een oplossing, die voor beiden aanvaardbaar is.
Bied bijvoorbeeld een keuze op het moment dat je voelt dat het een lastige situatie wordt. Zo ben je ook de ‘strijd’ een stapje voor. Bijvoorbeeld op het moment dat je moet vertrekken en je kind geen aanstalten maakt om zich klaar te maken:” Ga je zelf je schoenen aandoen of zal ik je helpen?”

-achterhaal wat er achter het gedrag zit: waarom doet hij zo lastig, wat is de reden? Door met je kind in gesprek te gaan over gevoelens en gedachtes, hoe minder je hem straft en hoe meer het kind zich gehoord en begrepen zal voelen.

-ze komen er zelf wel achter: laat je kind zelf achter de gevolgen van zijn acties komen. Als je kind zijn vuile was niet in de wasmand doet, zal hij ook niet die leuke broek (zwemshort, trui …) kunnen aantrekken.

-verleg de focus: doorbreek de negatieve sfeer met humor, fysiek contact … en leidt zo je kind af.
Dit kan zeker bij jonge kinderen effect hebben. Het blijft belangrijk om de rust te bewaren en de manier te zoeken die voor dàt kind helpt.

Ga rustig aan de slag, pak er eentje uit die je deze week zal integreren en oefenen.
Succes!

(Skwadra by Tagtik/Source: Rust in ouderschap/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren