Tagtik

Zo kom je gezond die eindejaarsfeesten door

Iedereen wil kunnen genieten van de komende feestdagen. Wat zondigen hier en daar is dus wel voor één keer toegelaten. Want geef toe, genieten is ook belangrijk! Met volgende tips kom je deze periode veilig door.

Niet overdrijven
Er is niets mis met wat meer eten en drinken, maar overdrijf vooral niet. Trap niet in de val door de dag van het feestje overdag weinig (of niets) te eten. Dan is het gevaar groot dat je je ’s avonds tijdens het feest laat gaan, en overdaad is nooit goed!
Vezelrijke maaltijden
Vezels geven ons een vullend gevoel en houden onze darmen gezond. De meeste menu’s tijdens de feestdagen zijn echter vezelarm en suikerrijk. Zorg ervoor dat je de dagen vooraf aan het feestje de nodige vezels aan je maaltijden toevoegt: fruit, groenten, volle granen …
Houd je eten veilig
Tijdens de feestdagen wil je allesbehalve een voedselvergiftiging oplopen! Let dus goed op de hygiëne bij het klaarmaken of opwarmen van je maaltijden.
Let op je alcoholgebruik
Weet dat het niet verplicht is om alcohol te drinken. Je kan ook kiezen voor niet- of licht alcoholische dranken. De laatste jaren komen deze meer en meer op tafel. Als je ervoor kiest om alcohol te drinken, hou je dan binnen de aanbevolen hoeveelheid. Wissel alcohol af met water of niet-alcoholische dranken.
Blijf bewegen en eet op de gewone dagen gezond
Blijf met deze feestdagen in balans door te bewegen. Dit ondersteunt zowel je fysieke als mentale gezondheid. Zorg ervoor dat je snelle en gezonde maaltijden kan klaarmaken op de dagen dat je thuis met je gezin eet.
Slaap voldoende
In deze drukke periode bezuinigen we nogal eens op onze slaap om alles rond te krijgen. Streef naar die 7 à 8 uren slaap per nacht. Het zal je helpen om tot rust te komen en je lichaam te herstellen.
Geniet vooral!
We hebben moeilijke coronajaren achter de rug. We hebben de kracht en het belang van sociale verbondenheid geleerd. Wees écht aanwezig bij je genodigden, de mensen om je heen. Sluit je voor even af van sociale media en andere schermen. Praat, lach en geniet!

(Skwadra by Tagtik/Source: SeniorenNet/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren