Tagtik

Zo maak je die overheerlijke marmelade

Marmelades, overheerlijk en niet alleen op de boterham, maar tevens te genieten bij heel wat
herfstgerechten. Marmelade is een gelei waarin stukjes fruit zweven. Meestal wordt marmelade gemaakt van citrusvruchten met stukjes van de schil in de gelei. Appels of peren op overschot: maak er een heerlijke marmelade van.

Geniet op deze herfstdagen dan ook van héérlijke marmelade.

Hoe maak je marmelade?
Marmelade wordt gemaakt door het fruit eerst in de suiker te marineren en dan samen te koken.
De kooktijd is wat langer dan bij confituur of gelei. Marmelade is dan ook langer houdbaar.

Waarvoor wordt marmelade gebruikt?
Marmelade is héérlijk op de boterham maar geeft volgende gerechten net iets extra :
-als vulling in gebak
-bij vlees (paté, gebraad, gevogelte …)
-bij gourmet
-op koekjes, toostjes

Een receptje voor marmelade van peren
Nodig: 3 kg rijpe peren – 5 dl appelcider – sap van 2 citroenen – geraspte schil van citroen – 50 g gehakte gember – 2 kg suiker
Werkwijze: Schil de peren en snijd deze in stukjes. Doe ze in een pan met de cider erbij (zonder cider kan ook perfect!). Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes doorkoken tot de peren zacht worden. Maak er grove moes van en voeg het citroensap bij, de citroenschil, de gember en de suiker. Breng al roerend aan de kook en laat zachtjes halfuurtje doorkoken. Doe de warme marmelade in schone potten en sluit af.
Je kan dit ook doen met appels, abrikozen, pompelmoes, pompoen, rabarber …
Maak de marmelade eens anders met bv. wat gedroogde noten erbij, kaneel, vanille, jenever …
Varieer gerust!

Smakelijk.

(Skwadra for Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren