Tagtik

Zo red je dat te pikant gerecht

Je kent het fenomeen: je bent aan het koken en wil jouw gerechtje nog wat extra pit geven. Snel neem je de peper, tabasco of chilipoeder en begin je te strooien. Wanneer je even later proeft is het toch wel enorm pikant … Wat nu? Gooi het zeker niet weg want er bestaan gelukkig ingrediënten die de pittigheid verzachten.

Dit kan je altijd eens proberen
Zoet
Is je gerecht te spicy, voeg dan een zoete toets toe om de smaken weer in balans te brengen. Bijvoorbeeld een theelepel suiker, honing … maar ook zoete tomaatjes en groenten.

Zuivel
Ook zuivel kan de pittige smaak temperen. Roer een eetlepel yoghurt, zure room, (kokos)melk of milde kaas door het gerecht.

Zuur
Ook het toevoegen van een zuur brengt de smaak terug in balans. Dit kan zijn: het sap van citrusvruchten, stukjes ananas, azijn.

Olie of boter
Voeg gerust wat (amandel-, pinda)boter of olie toe.

Water of bouillon
Te veel gember gebruikt? Dan kan je wat extra water toevoegen en dit laten inkoken.

Alcohol
Te veel ui, knoflook of zwarte peper in je gerecht? Probeer wat alcohol (bv. rode wijn) toe te voegen.
Weet ook dat je best tweemaal proeft alvorens tot actie over te gaan. Je eerste hap is misschien te pikant, maar na een tweede en volgende hap smaakt het soms prima. Je lichaam past zich aan en het kan steeds pikanter aan. Eten dat erg heet is, voelt ook veel pikanter aan dan wanneer het wat afgekoeld is.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren