Tagtik

Zo zorg je voor een goede overgang naar de wintertijd voor je kids

In de nacht van zaterdag op zondag mogen we de klok opnieuw een uurtje terugdraaien: om 3 uur ’s nachts wordt de klok teruggedraaid en belanden we voor 5 maanden in de wintertijd. De zomer- en wintertijd worden in België sinds 1977 toegepast met als voornaamste doel energiebesparing. Mensen zouden op die manier langer wakker zijn tijdens de uren daglicht en alzo minder lampen moeten aansteken. Verschillende studies hebben echter uitgewezen dat er niet of nauwelijks wordt bespaard.

Maar dit weekend hebben we dus een extra uurtje slaap! Is dit echter ook zo met jonge kinderen in huis? Hoe zorg je ervoor dat zij niet in slaap vallen voor het bedtijd is en dat zij ’s morgens in de vroege uurtjes (voor hen althans!) niet aan jullie bed staan met de vraag waarom jullie nog slapen.

Met deze tips moet die overgang naar het winteruur lukken:
-Begin liefst een paar dagen op voorhand de bedtijd wat te verlaten, bijvoorbeeld met een kwartiertje
Gaat je kind om 19.30 uur slapen? Maak daar dan 19.45 uur van. Morgen doe je er dan nog een kwartiertje bij. Zo schuif je steeds op tot je kind in totaal een uur later gaat slapen op zaterdagavond. Zo moeten je kids niet in één keer aan het tijdverschil wennen.

-Verschuif ook andere belangrijke momenten
Maaltijden, dutjes, een tussendoortje … probeer je ook op dezelfde manier te ‘verschuiven’ zodat de dagstructuur wat mee verschuift.

-hou vast aan je avondritueel
Lees jij altijd een verhaaltje voor het slapengaan? Of doen jullie samen een activiteit?
Blijf dit dan zeker doen. Kinderen weten dat dit ritueel vasthangt aan slapen gaan. Door die structuur te behouden kunnen kinderen zich (onbewust) mentaal voorbereiden.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren