Tagtik

1 op 5 Belgen is werkverslaafd

Zeventien procent van de Belgische loontrekkenden noemt zichzelf werkverslaafd. Dat blijkt uit cijfers van het sociaal secretariaat Securex dat 1552 werknemers uit heel België ondervroeg. Dat bijna 1 op de 5 Belgen zijn werk heel erg belangrijk vindt, brengt vele risico's met zich.

De dwangmatige band met het werk, met lange werkdagen en zelfs vele werkuren tijdens het weekend, zorgt bij 8 van de 10 werkverslaafden voor veel stress. Twee derden ervaren ook negatieve gevolgen voor hun gezondheid, met een veel groter risico op burn-out en afwezigheid door ziekte dan bij hun collega's.

Op korte termijn kan het voor de werkgever positief zijn om workaholics in dienst te hebben, maar om lange termijn zeker niet. Voor Hermina Van Coillie, HR-expert bij Securex, moeten dan ook de werkgevers voor de oplossing zorgen. "Het is vaak het gevolg van een bedrijfscultuur. Wat je kan doen, is opleidingen geven om het fenomeen te erkennen en te herkennen. En vooral: beloon efficiëntie en resultaat en niet per se het harde werken zelf", zo vertelt Van Coillie bij VRT NWS.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren