Tagtik

De Croo bezorgt telecom kater

Het plan van minister van Telecom De Croo om naast Proximus, Telenet en Orange, een vierde speler toe te laten op de telecommarkt, valt niet in goede aarde. Niet bij de beleggers en niet bij de operatoren zelf.

De aandelen van de drie telecomoperatoren kenden woensdag een flink verlies: Telenet ging -2,09% in het rood, Orange -3,42% en Proximus -3,96%.

"België scoort vandaag zwak in het gebruik van mobiele data", zo luidt de verklaring van minister De Croo bij Het Nieuwsblad. "Tegelijk liggen de prijzen voor mobiele data bij ons een pak hoger dan in andere landen. Door ruimte te creëren voor een nieuw, vierde mobiel netwerk zorgen we voor extra investeringen, sterkere prijsconcurrentie en lagere prijzen voor de consument."

John Porter, topman van Telenet, is niet te spreken over het plan van De Croo om bij de veiling van de 4G- en 5G-licenties in 2019 een extra speler toe te laten. Dat de Belg minder 4G gebruikt omdat het te duur zou zijn, wuift Porter weg: de verklaring ligt in het grote gebruik van het wifinetwerk dat nergens zo verspreid is als in België.

Volgens Porter moeten de prijzen wel stijgen omdat er veel wordt geïnvesteerd in netwerken: "Klanten willen steeds meer kwaliteit en waar, maar voor minder geld", zo zegt hij bij Het Laatste Nieuws. De komst van een vierde speler zou volgens hem leiden tot minder investeringen. "Het plan van De Croo houdt geen steek, op geen enkel vlak."

Vanaf 23 juli verhogen de prijzen bij Telenet alvast met 1 tot 3 euro.

(Fausto by Tagtik/Source: Het Laatste Nieuws, Nieuwsblad/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren