Tagtik

"Helft horecazaken overleeft dit niet"

De horeca had niet verwacht dat de Nationale Veiligheidsraad woensdag zou besluiten dat de deuren van hotels, restaurants en cafés opnieuw open mochten, maar toch reageert de sector teleurgesteld na de persconferentie van Sophie Wilmès. Er is immers nog geen enkel vooruitzicht geboden en dat vindt Tim Joiris, voorzitter van Horeca Oost-Vlaanderen bij HLN "niet langer houdbaar".

Hij ziet de toekomst van de horeca bijzonder somber in: "De huishuren blijven niet opgeschort, de vaste kosten lopen door. Het begint nu echt te nijpen. Ik schat dat meer dan de helft van de horecazaken dit niet overleeft. Die maatregelen moeten herbekeken worden, dit kan zo niet verder."

Bij de afkondiging van de lockdownmaatregelen kregen de horecazaken de eerste maand 4.000 euro en sindsdien 160 euro per dag dat een zaak gesloten is (6 dagen per week). Onvoldoende, zo vindt Joris: "Daarmee betalen heel wat zaken nog niet eens hun huur. Voor kleine zaken is dit misschien een riant inkomen, voor grote zaken zijn dit kruimels, maar iedereen wordt over dezelfde kam geschoren."

(Fausto by Tagtik/Source: VRT NWS, HLN/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren