'Pintje drinken? Geen barkruk, maar zitplaats reserveren!'
Het zijn loodzware tijden voor wie een café, restaurant of hotel uitbaat. De coronacrisis heeft immers dramatische gevolgen voor de horecasector in ons land. De maandenlange sluiting zorgt voor grote financiële verliezen. Het is zelfs niet ondenkbaar dat een derde van de restaurants en cafés in ons land failliet gaat door de coronacrisis. Dat zegt econoom Peter De Keyzer vandaag in Het Laatste Nieuws. De onzekerheid knaagt bij uitbaters en de vaste kosten blijven doorlopen. En u, wanneer kan u opnieuw op café genieten van een Belgisch biertje samen met uw vaste cafémakkers?
Voorlopig blijven cafés, restaurants en hotels nog gesloten in België, dat nog zeker tot 8 juni. Gisteren kondigde de topman van Horeca Vlaanderen al aan te werken aan een relance-plan. Maar welke maatregelen zal een café moeten nemen om opnieuw haar vast cliënteel te mogen verwelkomen?
Brussels minister van Financiën, Begroting en Meertaligheid Sven Gatz heeft veel begrip voor de onzekerheid waarmee café-uitbaters momenteel worstelen. "Natuurlijk moet de veiligheid vooropstaan, maar laten we de horeca toch een perspectief bieden, zegt Brussels minister Sven Gatz. De voormalige directeur van de Unie van Belgische Brouwers en vandaag Gatz hoopt via een concrete startnota een snelle heropstart te forceren, of – naar analogie met het onderwijs en de kust – minstens het debat aan te zwengelen. "Het is nooit gemakkelijk om de horeca op één lijn te krijgen, maar we moeten wel beginnen te praten", stelt Gatz vandaag in De Standaard. "De voorbije maanden is duidelijk geworden dat de cafés een belangrijke sociale functie hebben. Natuurlijk moet de veiligheid vooropstaan, maar laten we de horeca toch een perspectief bieden", klinkt het hoopgevend.
'Kolibrie brengt licht aan einde van de tunnel'
Gatz schaart zich achter de ‘Kolibrie-nota’ van de Denktank Horeca, die werd overgemaakt aan de Groep van Experts voor de Exitstrategie. Bezieler Krishan Maudgal, een marketingprofessional uit de drankensector, dokterde met een 25-tal ervaringsdeskundigen uit het hele veld een plan uit voor een veilige heropstart. De kolibrie staat symbool voor ‘lichtheid, passie en veerkracht’. De nota moet gezien worden als een voorzet, luidt het.
De Denktank Horeca stelt voor om op 8 juni cafés, hotels en restaurants te heropenen. Cateringactiviteiten, jeugdherbergen en vakantieparken blijven nog even op non-actief, het nachtleven zal het langst moeten wachten. Er zullen wel restrictieve maatregelen gelden, klinkt het: beperkte openingsuren (tot 23 uur), verscherpte geluidsnormen (maximum 85 decibel), alleen zittend consumeren (barkrukken en statafels moeten verwijderd worden), tot vier personen per tafel, 1,5 meter afstand, geen cashbetalingen enzovoort. Klanten zullen zelf hun dranken moeten inschenken. Opmerkelijk: als het van de Denktank afhangt, komt er een verplichte registratie of reservatie in élk etablissement, en zo nodig ook een maximale verblijfsduur.
Horeca Vlaanderen werkt zelf aan collectief plan
Horeca Vlaanderen benadrukt dat het Kolibrie-plan niet het officiële voorstel van de sector is. Samen met de Brusselse en Waalse federaties sleutelt het in overleg met de vakbonden aan een ‘gedragen’ voorstel. "Op de volgende Veiligheidsraad willen we duidelijkheid", zegt ceo Matthias De Caluwé. Het voorstel van de sectorfederaties focust op hygiëne en veiligheidsmaatregelen, maar er wordt ook gedacht aan een btw-verlaging van 21 naar 6 procent voor niet-alcoholische dranken en andere steunmaatregelen.
(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen - De Standaard - De Tijd - HLN/Illustration picture: Pixabay)