Witte kassa doen restaurants de das om
De invoering van de witte kassa in de horeca, nu zo'n twee jaar geleden, heeft wel degelijk nefaste gevolgen: sinds de witte kassa er is, ziet de sector een stijging van het aantal faillissementen met 14%. In 2017 ging het om precies 1.162 restaurants die de boeken neerlegden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
Niet alleen het aantal faillissementen stijgt: ook het aantal stopzettingen steeg in de voorbije twee jaar met 13%. Concreet gaat het in 2016-2017 om 2.883 horecazaken.
De witte kassa is voor het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen de grote schuldige. Het NSZ pleit voor extra compensatiemaatregelen: "We stellen voor om de fiscale aftrekbaarheid voor professionele restaurantkosten te verhogen van 69% naar 100%. Dat moet het restaurantbezoek aanmoedigen", aldus NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws in de krant. Ook een verlaging van de loonlasten en van de btw voor voeding en dranken kunnen volgens het NSZ de horeca meer ademruimte geven.
(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)