Tagtik

Nationale actiedag: dit staat u vandaag te wachten

Dinsdag 31 mei vindt in heel België een nationale actiedag plaats. De vakbonden viseren hiermee de overheid en hun beleid. Specifiek komt de vakbond op straat voor meer koopkracht, meer respect voor sociale dialoog, meer investeringen in de openbare sector en meer respect voor de overheidspensioenen. En dat zal de Belg dinsdag zeker gevoeld hebben.

Post
Bpost verwacht hinder in zijn dienstverlening: non-priorverzendingen zijn mogelijk een dagje langer onderweg. Ook in de postkantoren zelf zal er mogelijk hinder zijn.
Ook bij sommige gemeenteloketten, administratieve diensten, woonzorgcentra en gevangenissen zal het personeel actie voeren en zal er hinder zijn.

Grote gevolgen voor openbaar vervoer
Sinds maandagavond 22.00 uur is het treinverkeer verstoord in België. Dinsdag rijdt slechts een kwart van de treinen. De NMBS heeft voor een alternatieve treindienst gezorgd op basis van het personeel dat heeft aangegeven wel te zullen werken. In de provincies Luik, Luxemburg en Namen rijdt dinsdag echter geen enkele trein. Wie het er dinsdag toch op wil wagen, wordt aangeraden via de NMBS-app of -website zijn reis te plannen. Ook bij De Lijn zal er hinder zijn. Niet alle trams en bussen zullen immers rijden. Via de routeplanner op de website van De Lijn kunnen reizigers de alternatieve dienstverlening raadplegen.

Leerkrachten op de barricades
Het ACOD meldt dat er ook heel wat leerkrachten actie zullen voeren en dat er heel wat stakingspiketten op scholen in het hele land zullen staan.

Uw televisieavondje verstoord
Bij de VRT zal u zeker geen doordeweekse tv-dag ervaren, de onvrede met het aangekondigde transformatieplan is immers groot. Zo zijn er dinsdag verkorte tv-journaals van maximaal 10 minuten. 'Thuis' komt zelfs dinsdag helemaal niet op de buis. Woensdag staat er de fans wel meteen een dubbelaflevering te wachten. Op de radio zal dinsdag vooral muziek te horen zijn, afgewisseld met vakbondsboodschappen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren