Tagtik

In deze regio kan je moorden zonder gevangenisstraf te riskeren

Straffeloos moorden? Hoe gek het ook klinkt, er is een plek in de Verenigde Staten waar geen straf staat op misdaad. 

De Franse media Demotivateur meldt dit ongewone nieuws. In het hart van het Yellowstone National Park in de Verenigde Staten ligt een gebied van 130 vierkante kilometer dat bekend staat als "The Zone of Death". Een geïsoleerde plek waar elke crimineel het onherstelbare kan plegen zonder te worden vervolgd. Echt waar? 

Als je daar geen woord van gelooft, vraag het dan aan professor in de rechten Brian C. Kalt van de Michigan State University. In verschillende artikelen uit 2005 stelt de professor dat deze zone door geen enkele wet wordt geregeerd. Maar hoe is dit nou in godsnaam mogelijk? 

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat Yellowstone Park door drie staten loopt: Idaho, Wyoming en Montana. Volgens de Amerikaanse wet is "de enige jurisdictie over het hele park de United States District Court voor het district Wyoming". Bovendien bepaalt het Zesde Amendement van de Amerikaanse grondwet dat "in alle strafvervolgingen de beschuldigde het recht heeft op een snel en openbaar proces door een onpartijdige jury van de staat en het district waar het misdrijf is gepleegd". En aangezien het park in drie staten ligt... welke staat zou ingrijpen in het geval van een misdaad? Dit is precies waar de juridische maas in de wet zich opent. 

Als iemand een misdaad zou willen plegen in een onbewoond deel van het park in Idaho, zou hij immuun zijn voor strafrechtelijke vervolging. Dit komt omdat, aangezien het "Idaho" deel van het park geen rechtbank heeft en onbewoond is, er geen grondwettelijk bevoegde jury kan worden samengesteld. De beschuldigde, die geen eerlijk proces kan krijgen, kan dus niet effectief vervolgd worden voor een misdaad", legt Brian C. Kalt uit. 

En als je duistere gedachten hebt, moet je weten dat het in dit deel van het land wel wemelt van de wilde dieren. Bovendien is de maas in de wet in 2005 al getest door een zekere Michael Belderrain. Deze stroper had illegaal een eland gedood. Zijn poging om het "Zone des Doods"-argument in de rechtbank te gebruiken werd afgewezen. Hij werd uiteindelijk berecht in de districtsrechtbank van Wyoming. 

(SR and AsD for Tagtik/Source: Demotivateur/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren