Tagtik

Alternatieven voor de buxus in je tuin

Jarenlang was buxus dé meest populaire plant in veel Vlaamse tuinen. Maar … het is niet evident om deze plant ‘gezond’ te houden. Elk jaar is het bang afwachten of jouw buxus de zomer overleeft.

Door schimmels en buxusmotten zijn mensen gaan zoeken naar alternatieven voor deze toch wel mooie groene plant.

Alternatieven:
-De Japanse hulst (llex crenata) wordt overal aangeprezen als dé buxusvervanger; deze plant lijkt er dan ook héél sterk op. En, de buxusmot lust deze plantjes helemaal niet!
Deze plant heeft kleine blaadjes, kan perfect als haag gebruikt worden en ook in vorm gesnoeid worden. Tevens blijft hij groen in de winter en verliest hij zijn blaadjes niet.

Nadeel is wel dat de plant maar langzaam nieuwe wortels maakt, met als gevolg dat je bij droge zomers de eerste jaren zal moeten water bijgeven. Dus zeker in het begin goed opletten en zorgen voor een gezonde humusrijke grond. In tegenstelling tot de buxus is de Japanse hulst niet zo gek op kalk. Hij houdt van een zuurdere grond.

-Chinese kamperfoelie (lonicera nitida)
Groot voordeel is dat dit een goedkope plant is die snel dichtgroeit. Hij moet dan wel zeer regelmatig gesnoeid worden.

-Kardinaalsmuts: euonymus japonicus ‘Green Spire’
De blaadjes van deze groene variëteit van de kardinaalsmuts lijken sterk op die van de buxus. Hij is dicht en smalgroeiend waardoor hij zeer geschikt is voor wie kleine smalle haagjes wil.

-Taxus
Deze lijkt misschien het minst op de buxus, maar is perfect in allerlei vormen te snoeien. Het is een traag groeiende plant en heel onderhoudsvriendelijk.
Uiteraard zijn er nog alternatieven voor die buxus. In de tuincentra kan je ze allemaal gaan bekijken en info vragen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren