Tagtik

BED, de meest voorkomende eetstoornis bij volwassenen

We hebben het allemaal wel al eens gedaan: dat extra stukje chocolade of taart gegeten als troost of voor de gezelligheid. Hier is niks mis mee. Het wordt wel een probleem wanneer je telkens iets misgaat, je troost gaat zoeken in eten. Het gaat voor sommige mensen zo ver dat ze eten tot ze misselijk worden. BED, binge eating disorder, of eetstoornis is de meest voorkomende eetstoornis bij volwassenen.

An Vandeputte, coördinator en gedragstherapeut bij Eetexpert, het expertisecentrum voor eet- en gewichtsproblemen, geeft uitleg in Leef:

“Emoties met eten sussen is voor velen herkenbaar. We leven in een cultuur waarin we emoties vaak met eten bestrijden. Huilt een baby? Dan sussen we die met iets lekkers. Hebben we iemand lange tijd niet gezien? Kom, we gaan op restaurant. Maar iedereen moet manieren vinden om met emoties om te gaan, los van eetgedrag. Bij eetbuien doet het er eigenlijk niet toe hoeveel je eet, maar waarom je eet. Duik je bij elke sterke emotie – negatief of positief – in de koelkast?”

Probeer die ingebakken gewoonte dan om te buigen. Loop desnoods een blokje om of klop de matten van je auto uit. Zorg voor afleiding.

Hoe vaker eetbuien in het verleden een reddingsboei waren om met bepaalde stemmingen om te gaan, des te groter het risico dat je er op kantelmomenten in je leven naar teruggrijpt. Hoe sneller je het gedrag herkent, hoe eerder je opstootjes in de kiem kan smoren.

(FVDV by Tagtik/Source: Leef/Illustration picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren