Tagtik

Burgemeester: “Franstaligen zijn onvoldoende vertrouwd met de gevaren van de zee”

Naar aanleiding van het tragische overlijden van een 20-jarige jongeman uit Sint-Jans-Molenbeek, trekt Oostends burgemeester Bart Tommelein aan de alarmbel.

De Brusselse twintiger raakte zaterdagavond omstreeks 19.30 uur in moeilijkheden toen hij buiten de bewaakte uren met vijf vrienden in zee ging zwemmen. Aan de Westelijke Strekdam werd de jongeman meegesleurd door het water. De hulpdiensten moesten hem uit het water halen, en hem op het strand reanimeren. Een getuige zegt dat ze de groep voordien hadden aangemaand om uit het water te komen. De jongeman werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij in de loop van de nacht overleed.

Kleurcode
In België is het echter verboden om in zee te zwemmen als er geen redder aanwezig is. De reddersposten zijn bemand van 10.30 uur tot 18.30 uur. Binnen die uren duidt een groene of een gele vlag aan, waar je kan zwemmen. Een gele vlag wijst overigens op een onstuimige zee, en dan mag je niet met voorwerpen zoals een opblaasbare matras in zee. Bij een rode vlag is het verboden om te zwemmen.

Probleem bij Franstaligen
Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) doet een oproep naar politici in Brussel en Wallonië, om de richtlijnen beter te verspreiden onder hun bevolking. “Mensen uit de kuststreek en Vlaanderen, die weten dat ze best kunnen luisteren naar de redders”, aldus Tommelein. “We merken dat als er problemen zijn, het meestal gaat om mensen uit het Franstalige landsgedeelte. Ik viseer die mensen niet, maar ze zijn onvoldoende vertrouwd met de gevaren van de zee. Ik sta open om samen met mijn Brusselse en Waalse collega’s de boodschap te verspreiden. Maar alleen rekenen op de mensen van de kust, gaat niet. We kunnen niet meer doen, dan wat we nu doen.”

(Skwadra by Tagtik/Source: HLN - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren