Tagtik

Gent Jazz : jazz in alle stijlen sinds 2002

Naar het voorbeeld van de eerbiedwaardige Montreux Jazz die in 1967 door Claude Nobs werd gesticht op de oever van het Zwitserse Meer van Genève verkent ook Gent Jazz een steeds vernieuwde waaier aan muziekgenres.

Sinds 2002 is het festival wel van beheerder veranderd maar het is omvangrijker geworden en is dit jaar verspreid over 13 avonden in de uitzonderlijke omgeving van de Bijloke, op een korte afstand (enkele honderden meters) van het station Gent-Sint-Pieters.

Grote namen, van Air to Bill Frisell, van Jamie Callum tot Nile Rogers (vroeger bij Chic) zijn aanwezig om de menigte te lokken maar de groene blaadjes van de Lage Landen (en enkele gevestigde artiesten) hebben ook een plaats verdiend op het grote podium voor de opening of op de sympathieke, zijn naam waardige Garden Stage. Stef Kamiel Carlens, The Bony King of Nowhere, Amatorski, de uitmuntende The Great Belgian Songbook, Reinel Bakole, Nicolas Mortemans en vele anderen (89 artiesten in totaal) zijn uitgenodigd.

Bijkomende info en reservaties op gentjazz.be

Onze lievelingen en ontdekkingen

DIANA KRALL
De gezellin van Elvis Costello is een vaste deelneemster aan Gent Jazz waar ze reeds twee keer heeft opgetreden. Ze wordt begeleid door bassist Sebastien Sternberg (die lid was van Soul Coughing) en drummer Matt Chamberlain. Herbeluister "The Look of Love" en je zal beslist haar optreden willen bijwonen.

5 juli 22uur op het Grote Podium

 

BILL FRISELL
Over meer dan 40 jaar heeft deze Amerikaanse gitarist uit Baltimore een vijftigtal albums opgenomen, onder zijn eigen naam uiteraard maar ook met artiesten zoals Ry Cooder, Burt Bacharach, Elvis Costello of Jan Garbarek. Hij treedt op in een trio met contrabassist Thomas Morgan en drummer Rudy Royston.

5 juli 20u15 op het Grote Podium

 

JAMIE CULLUM
Tussen pop en jazz heeft deze vierenveertigjarige Engelse zanger op zo'n 20 jaar tijd een aparte plaats veroverd. Hij covert grote standards en zet die naar zijn hand zoals bv. "What A Difference A Day Makes" bekend gemaakt door Dina Washington. Hij trad al op op Gent Jazz 2019.

8 juli 22uur op het Grote Podium


ASAF AVIDAN
De nu veertigjarige Israëliër met de buitengewone stem kan berusten op een reeks begeesterende optredens (zoals onlangs in Bozar Brussel) en enkele magische titels zoals "One Day/Reckoning Song" of "Lost Horse" die aan Portishead herinnert.

10 juli 20u15 op het Grote Podium


JOSHUA REDMAN
 Deze in 1969 geboren Amerikaanse saxofonist heeft geblazen, zoals men zegt, achter Stevie Wonder, de Rolling Stones, Toots Thielemans en BB King onder anderen. Op Gent Jazz treedt hij op met zangeres Gabrielle Cavassa en zijn kwintet. Hij zal waarschijnlijk de voorkeur geven aan zijn eigen composities. 

11 juli 22u15 op het Grote Podium


BIRDY
Ondanks wat haar familienaam doet vermoeden heeft Lucille van den Bogaerde wel degelijk de Engelse Nationaliteit. Opteren voor de artiestennaam Birdy was ongetwijfeld een goed idee. Ze trad onlangs op in het Koninklijk Circus van Brussel en heeft er weergaloos het hart van het publiek veroverd.

13 juli 20u15 op het Grote Podium

 

NILE RODGERS & CHIC
 De voortreffelijke gitarist en componist, tevens zanger en producer die de unieke sound van de Amerikaanse band Chic creëerde. Met zijn compaan Bernard Edwards op basgitaar en de pikante stemmen van Norma Jean Wright, later Luci Martin en Alfa Anderson. Bijna een halve eeuw later houdt Nile Rodgers de « Good Times » levendig en blijft hij lol trappen.

15 juli 21uur op het Grote Podium


AIR
Deze twee avonden met ook DJ Shadow op het programma staan in het teken van een sensuele, sfeervolle elektro dank zij het Franse duo Air. Sinds de muziek van "Virgin Suicides", de film van Sofia Coppola uit 2000, vervolmaken Nicolas Godin en Jean-Benoit Duncker hun betoverende down tempo kronkels. Na een tien jaar lange afwezigheid hebben ze besloten hunpubliek weer te treffen.

18 en 19 juli 22uur op het Grote Podium
(sold out?)

 

MELANIE DE BIASIO
Deze dochter van een Belgische moeder en een Italiaanse vader werd geboren in Charleroi. Ze ging op zoek nar haar roots op het grootse, hartverscheurende "Il Viaggio" uit 2023. Dit dubbelalbum verkent eens te meer de uiterste grenzen tussen een langoureuze elektro en ambient. Veeleisend maar fascinerend !

20 juli 20u15 op het Grote Podium


Pic : Music Belgium Photos

Photo : Nile Rodgers en Chic op het OLT Rivierenhof estival van Antwerpen (België) op 8 augustus 2023 . (© Music Belgium Photos)

Ook dit kan u interesseren