Mogen handelszaken cash geld weigeren?
We betalen steeds minder met cash geld. In 2019 was dat nog 58 procent, in 2022 zakte dit naar 45 procent. Men hoort wel eens van handelszaken die cash geld weigeren. Ook zien we soms geafficheerd ‘no cash’. Maar mag dit? De Inspecteur op radio2 vroeg het aan Lien Meurisse van FOD Economie.
Contant geld is en blijft een wettelijk betaalmiddel
De Belg betaalt intussen al 48 procent van de aankopen met de kaart of via de app en is koploper op vlak van digitale betalingen. Toch betalen we nog steeds 45 procent van onze aankopen met cash geld.
Mag betalen met cash geld geweigerd worden?
“Er is een Europese verordening die zegt dat cashbetalingen in geen geval geweigerd mogen worden. Contant geld is en blijft een wettelijk betaalmiddel dat een handelaar niet mag weigeren. Behalve in bepaalde uitzonderlijke en tijdelijke gevallen”, zegt Lien Meurisse van FOD Econonomie. "Trouwens, elke handelszaak is ook verplicht om minstens één digitaal betaalmiddel aan te bieden.”
Wanneer mogen zaken dan wel cash geld weigeren?
Er zijn 4 gevallen waarbij de verkoper wel cash geld mag weigeren:
1. Wanneer de klant met meer dan 50 munten wil betalen voor één betaling of wanneer het te betalen bedrag hoger is dan 3000 euro.
2. Wanneer de handelaar niet genoeg wisselgeld heeft of omdat de waarde van het aangeboden bankbiljet niet in verhouding staat tot het bedrag van de aankoop. Wanneer je bijvoorbeeld wil betalen met een briefje van 200 of 500 euro, dan kan er over ‘onevenredigheid’ gesproken worden wanneer het te betalen bedrag minder dan 50 procent van het bankbiljet bedraagt.
3. Wanneer de handelaar kan rechtvaardigen dat er een ‘uitzonderlijke en tijdelijke veiligheidsbehoefte’ is in de betrokken buurt. Denk bijvoorbeeld aan een of meer overvallen of inbraken in de handelszaak of in de onmiddellijke omgeving. Dit kan enkel als er een tijdelijk en dreigend gevaar van plaatselijke inbraken is.
4. En dit is wellicht de meest logische wetgeving: het spreekt vanzelf dat een handelaar bankbiljetten ook kan weigeren wanneer hij ernstige redenen heeft om aan te nemen dat de biljetten vals zijn.
En wat als het duidelijk geafficheerd staat?
Als de handelaar in één van bovenstaande uitzonderingen valt, kan hij dit op een affiche meedelen die zichtbaar is voor de klant. Maar bij die mededeling moet ook vermeld staan om welke reden de handelaar cash geld weigert. Die kan bijvoorbeeld melden dat die geen cash geld van 3000 euro of meer aanvaardt. Maar zonder reden een affiche ophangen waarbij hij aangeeft dat er geen cash aanvaard wordt -zonder in de uitzonderingsgevallen te vallen- mag niet.
(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)