Tagtik

Na het weekend gedaan met bibberen en beven

Zaterdag begint de dag op veel plaatsen met nevel en aanvriezende mist en lage bewolking. In het westen van het land wordt het vrij zonnig van in de ochtend. In de loop van de dag lost de mist en de lage wolken geleidelijk op en in de namiddag verwachten we op de meeste plaatsen brede opklaringen. De maxima schommelen tussen -4 graden op de Hoge Venen, -1 graad voor het centrum en tot 0 graden aan de kust. De wind is meestal zwak uit zuidelijke tot zuidoostelijke richtingen. Dat meldt het KMI.

Zaterdagavond kunnen er zich lage wolken vormen of wordt het mistig in het uiterste westen. Die verdwijnen dan alweer vrij snel en het wordt dan over een groot deel van het land vrijwel helder (met enkel wat hoge bewolking). Het koelt hierdoor snel af met minima van -5 tot -10 graden, zelfs nog wat kouder in sommige Ardense valleien. De wind waait zwak tot matig en draait naar het zuidoosten.

Zondag begint nog zonnig met wolkensluiers en op vele plaatsen matige, lokaal strenge vorst. Geleidelijk neemt de bewolking toe op de nadering van een regenzone, die tegen het einde van de dag ons land bereikt vanaf het westen. Het is niet uitgesloten dat de neerslag een winters karakter krijgt of dat de neerslag tijdelijk aanvriest, vooral in de Ardennen. Er wordt zachtere lucht aangevoerd, waarbij het kwik tegen het einde van de dag klimt naar +1 tot +3 graden, maar in de hoge Ardennen blijft het kwik nog rond -1 of -2 graden steken. De wind wordt matig, op de hoge plateaus soms vrij krachtig, uit het zuidoosten tot zuiden.

Maandag wordt gestoorde zeelucht aangevoerd en wordt het gevoelig zachter dan de afgelopen dagen. De dag begint betrokken en de regen verlaat ons land via Nederland. Nadien wordt het meestal droog maar in het noordwesten blijft nog wat regen of enkele buien mogelijk. Het blijft zwaarbewolkt maar in het zuidoosten gaat het meestal over hoge bewolking waar de zon nog kan doorpriemen. Het kwik stijgt naar 4 of 5 graden op de Hoge Venen en 9 tot 11 graden in Vlaanderen. De wind waait meestal vrij krachtig uit zuidzuidwest met rukwinden tot 50 à 60 km/u.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren