Tagtik

Na het weekend schiet temperatuur omhoog

Vrijdag blijft het over het uiterste oosten en zuidoosten lange tijd zonnig. Ook over het westen en het noordwesten zijn de opklaringen vaak breed met vanochtend nog kans op een winterse bui aan de kust. Elders verwachten we lage wolken met nevel en eventueel wat sneeuwvlokjes, maar over het centrale deel van het land kunnen er in de loop van de dag opklaringen ontstaan. De kans op lokale rijm- of ijsplekken blijft bestaan. De maxima liggen tussen 3 à 4 graden vlak aan zee, rond het vriespunt in het centrum en -2 graden in de Hoge Venen. De wind is overwegend zwak uit veranderlijke of noordelijke richtingen. Dat meldt het KMI.

Vrijdagavond zijn er brede opklaringen over het westen, terwijl het over het oosten bewolkter is. Volgende nacht verwachten we in vele streken lage wolken, nevel of aanvriezende mist. Het blijft dus oppassen voor rijmplekken. Het is alweer zeer koud met minima van -4 tot -11 graden (of plaatselijk in de Ardennen nog wat kouder). De zwakke veranderlijke wind draait in de loop van nacht naar zuidelijke richtingen.

Zaterdag maken, na opnieuw een zeer koude ochtend, de aanvriezende nevel en mist geleidelijk plaats voor de zon. De maxima liggen tussen +2 graden aan zee en -5 graden in de Ardennen met in het centrum waarden rond het vriespunt. De wind waait zwak tot matig uit zuid tot zuidoost.

Zondag neemt de bewolking vanaf het westen toe en op het einde van de dag bereikt een regenzone ons land. De eerste neerslag kan echter nog winters zijn en lokaal eventueel aanvriezen. Op het einde van de dag liggen de temperaturen tussen -1 graad in de Hoge Ardennen en +3 graden in Laag-België. De wind waait matig en ruimt van zuidoost naar zuid.

Zondagnacht stijgen de temperaturen en kan er behoorlijk wat regen vallen.

Maandag is het zwaarbewolkt en vrij winderig met perioden van regen en buien. Het wordt gevoelig zachter met maxima van 5 graden in de Hoge Venen tot 10 graden in Vlaanderen bij een matige tot vaak vrij krachtige wind uit zuidzuidwest. De rukwinden lopen op tot 60 km/u.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren