Tagtik

Vrieskou en winterse neerslag tekenen weekend

Vrijdagavond en -nacht zijn er verspreide lage wolkenvelden, waaruit wat motregen of een paar sneeuwvlokjes kunnen vallen, en vormt er zich vooral in Laag- en Midden-België nevel en aanvriezende mist. Opklaringen blijven lang aanwezig in het zuidoosten van het land en in het uiterste westen is er nog kans op een lichte winterse bui. Al snel, vanaf het begin van de avond, kunnen rijm- of ijsplekken zich vormen (vooral op nat wegdek), waardoor het dus uitkijken is voor gladheid. De minima schommelen tussen -10 graden in de Hoge Venen, -4 tot -2 graden in het centrum en 0 graden aan zee. De wind blijft zwak uit veranderlijke of zuidwestelijke richtingen. In de Gaume staat er een noordenwind. Dat meldt het KMI.

Zaterdag begint de dag met veel lage wolkenvelden en in bepaalde regio's aanvriezende mist. In het zuidoosten van het land zijn er echter brede opklaringen, die er de ganse dag aanwezig zullen zijn. In de loop van de dag breekt ook in het westen de bewolking zodat er enkele opklaringen voor kunnen komen. Elders blijft het meestal grijs. In het noordwesten behoort een lichte bui tot de mogelijkheden. De maxima liggen rond -4 graden in de Hoge Venen, 0 tot +1 graad in het centrum en +4 graden aan zee. De zuidwestenwind blijft in het binnenland zwak maar wordt aan de kust matig. Zaterdagavond en -nacht blijven er veel lage wolkenvelden in het centrum en oosten van het land, terwijl er in het westen opklaringen voorkomen. Geleidelijk neemt ook in het westen de bewolking toe en kunnen er enkele sneeuwbuitjes vallen. Elders blijft het droog tot de ochtend. De minima liggen tussen -7 graden in de Hoge Venen en -1 of -2 graden in het westen en centrum. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden.

Zondag blijft het meestal zwaarbewolkt met 's ochtends kans op aanvriezende mist in de Ardennen. Het is vaak droog maar lokaal vallen er wel enkele sneeuwbuien. De maxima schommelen tussen -4 graden in de Hoge Venen en 0 à +1 graad in Laag- en Midden-België. Er waait een zwakke tot meestal matige zuidenwind.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren