Tagtik

Zo geniet je langer van je mooie tulpen

De tulp is één van de meest geliefde voorjaarsbloemen. Zodra het eerste lentezonnetje er is, halen we ze in huis. Deze bloemen bezorgen ons een instant ‘lentegevoel’: kleurrijk, ze ruiken héérlijk en fleuren een hele ruimte op. We willen daarom ook zo lang mogelijk van die kleurrijke ruiker kunnen genieten.

Met deze tips blijft die ruiker tulpen langer mooi:

De juiste vaas
Kies een vaas die tenminste de helft van de tuinstengels bedekt. Tulpen zullen trouwens in de vaas nog zo’n 2 cm groeien in de hoogte. Geef ze ook voldoende ruimte en prop ze niet op elkaar. Zorg er ook voor dat je de bladeren verwijdert die in de vaas zitten.
Proper water
Tulpen hebben fris en proper water nodig. Begin dus met in de vaas de bodem te vullen en dan geleidelijk aan water toe te voegen.
Stukje van de stengels
Snij een stukje van de stengels. Doe dit best onder de kraan om zo de vorming van luchtbellen te voorkomen. Deze luchtbellen zouden de waterstroom in de stengels belemmeren. Om de wateropname te behouden, snij je om de 2 dagen opnieuw 1 of 2 cm af. Tip: snij de steel af in een hoek van 45°.
Lichtgevoelig
Tulpen groeien op basis van de hoeveelheid zon die ze krijgen. Wil je jouw ruiker langer houden, plaats ze dan niet in direct zonlicht.
Winkel
Wanneer je tulpen koopt in de winkel, koop je ze best vers; dit betekent met gesloten bloemknoppen. Ze mogen dus ook nog niet veel kleur laten tonen. Eens tulpen in een ‘open’ stadium zijn, leven ze niet echt heel lang meer in je vaas. Let er ook op dat de stelen niet slap zijn. Een gebogen steel is normaal, vermits tulpen zich in de richting van de zon bewegen.
Muntje, citroensap en krantenpapier
Om je bloemen fleurig te houden kan je een muntje op de bodem van je vaas leggen. Ook wat citroensap of een theelepeltje rietsuiker in het water doen zou de houdbaarheid verlengen. Het proberen waard!

Zijn je tulpen na een tijdje wat gaan hangen, neem ze dan uit de vaas en wikkel ze in krantenpapier.
Na een half dagje laten staan zal je zien dat je tulpen opnieuw mooi rechtop staan.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren