Tagtik

Zo neem je makkelijker afscheid van die overbodige spullen

We hebben allemaal wel zo’n kast waar die spullen in belanden die we echt niet meer gebruiken of nodig hebben, maar waar we moeilijk afscheid kunnen van nemen. Deze spullen hebben soms een emotionele waarde of we hebben er toch wat geld voor betaald. Langs de andere kant zorgt een opgeruimd huis of opgeruimde kasten voor meer rust in het hoofd.

Soms zijn we ook door omstandigheden genoodzaakt om afstand te doen van spullen: een verhuis naar een kleinere woning of appartement, we hebben het dubbel (maar dan in een andere versie), een scheiding … En, spullen blijven spullen en soms is het nodig om iets weg te doen.

Zo neem je op een positieve manier afscheid van die overbodige spullen:
Bepaal wat je écht graag ziet en wil behouden
Van de andere spullen kan je foto’s nemen en eventueel bewaren in een map op je PC.
Je kan je spullen dan naar de kringloopwinkel brengen of het containerpark.

Soms heb je zaken pas na veel sparen kunnen kopen
Je kan er afscheid van nemen, maar wil er wel nog wat geld voor krijgen omdat je er hard voor gewerkt hebt. Ga dan eens kijken naar tweedehandsverkopen. Zo bezorg je jouw spullen nog een tweede leven én krijg je er geld voor terug.

Spullen die een emotionele waarde voor jou hebben
Probeer op te roepen welk gevoel je erbij hebt en hou dit vast. Neem er een foto van die je dan bij jou bewaart. Telkens je die foto bekijkt, beleef je opnieuw dat fijn gevoel. Fotograferen en afscheid nemen: het helpt!
Dan beslis je aan wie je die spullen weggeeft: bv. iemand die het kan gebruiken

Koop pas iets nieuws nadat je het oude hebt weggedaan
Een nieuw meubelstuk dat beter bij je huidige interieur past kopen is leuk, maar zorg er eerst voor dat het ‘afgedankte meubelstuk’ het huis uit is.

Tip:
In vele steden en gemeenten zijn er inzamelacties aan de gang voor Oekraïense vluchtelingen. Ga eens na wat ze daar nog allemaal kunnen gebruiken. Weggeven voor een goed doel geeft ons ook vooral gemoedsrust en een voldaan gevoel.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren