Tagtik

Zo vermijd je een drama met je bruine suiker

Je hebt het wel al eens meegemaakt: je haalt je bruine suiker boven om te strooien op die pas gebakken pannenkoeken … maar je suiker is een grote vaste klomp geworden. Met wat klop- en schudwerk krijg je wel een beetje los, maar voorkomen is toch beter. Hoe donkerder je suiker, hoe meer vocht deze bevat en dus sneller gaat uitdrogen. Je moet dus die vochtbalans in je suikerpot op peil houden. Dit kan je doen door je pot eerst en vooral goed af te sluiten.

Maar wat kan je doen als het kwaad is geschied?

De volgende tips helpen je hierbij:
Vochtige doek
Je sluit je suikerpot af met een vochtige doek en laat deze een paar uren staan. De suiker in de pot neemt voorzichtig het vocht in de doek op waardoor deze weer zacht wordt.
Microgolf
Dit is een snelle manier om je suiker weer zacht te krijgen. Doe de suiker in een kom (die in de microgolf mag!) en leg er een stuk vochtig gemaakt keukenpapier op. Plaats in de microgolf en zet zo’n 20 à 30 seconden aan. Niet langer want anders begint de suiker te smelten! Roer vervolgens wat en herhaal tot er geen brokken meer zijn.
Brood
Doe een witte boterham in je suikerpot en laat een nachtje staan. De suiker neemt langzaam het vocht uit het brood waardoor die zachter wordt.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren