Tagtik

1.000 mensen raakten besmet in ziekenhuis

Uit cijfers van Sciensano blijkt dat 1.080 coronapatiënten vermoedelijk besmet zijn geraakt met het virus in het ziekenhuis. Dat meldt De Standaard.

Dat aantal kan nog hoger liggen, want de bron van besmetting is niet bij iedere patiënt bekend. Een groot aantal van de covid-19-patiënten in het ziekenhuis raakte besmet tijdens de zorg: 14 procent kreeg de infectie in het ­ziekenhuis, 6 procent behoort tot het zorg­personeel, 22 procent woont in een woonzorgcentrum.

"Er werden clusters van besmettingen in de ziekenhuizen bij ons gemeld", aldus ­Boudewijn Catry, diensthoofd zorginfecties bij Sciensano, bij De Standaard. "Er waren ook ziekenhuizen die raad vroegen hoe ze met aan zorg gerelateerde besmettingen moesten omgaan."

De piek van besmettingen in het ziekenhuis lag wanneer het meeste patiënten naar het ziekenhuis kwamen, maar ligt nu achter de rug. "Ziekenhuizen hebben grondige expertise in hygiënemaatregelen, maar in een crisissituatie en onder stress worden er fouten gemaakt", zo zegt Catry nog. In de beginfase van de epidemie kan ook het gebrek aan beschermingsmateriaal hebben bijgedragen tot besmettingen in het ziekenhuis.

De ziekenhuizen starten momenteel niet-covid-consultaties op: een niet-covid-patiënt hoeft dus niet ongerust te zijn om naar het ziekenhuis te gaan.

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren