Tagtik

Aantal ziekenhuisopnames blijft op weekbasis sterk dalen

Van 2 tot en met 8 juni werden elke dag gemiddeld 67 covidpatiënten in het ziekenhuis opgenomen in België. Dat is 21 procent minder dan de week ervoor. Tussen 26 mei en 1 juni waren er gemiddeld 85 ziekenhuisopnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al meer dan een maand. Gisteren meldden de ziekenhuizen 76 opnames (+42 in vergelijking met zaterdag). 139 patiënten (+94) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen op maandag, de eerste dag na het weekend, vandaar de hogere cijfers. De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 888 covidpatiënten in het ziekenhuis (-80 in vergelijking met wat ze zaterdag meldden). Ook dat cijfer verwijst naar de situatie op maandag. Op weekbasis blijft het totale aantal patiënten in het ziekenhuis sterk dalen, met 23 procent. 319 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, -19 in vergelijking met gisteren. 194 (-4) hebben beademing nodig. Op weekbasis blijft ook het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg fors dalen, dit keer met 21 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 23 procent.

In de week van 30 mei tot en met 5 juni overleden elke dag gemiddeld 14 mensen aan de gevolgen van het coronavirus in ons land. Dat cijfer is met 4,3 procent gestegen in vergelijking met de week ervoor. Het is de tweede dag op rij met een lichte stijging, maar omdat het in absolute aantallen om zulke lage cijfers gaat, zegt dat stijgingspercentage niet veel. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 25.051.

Tussen 30 mei en 5 juni werden per dag gemiddeld 1.315 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 25 procent minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.072.175 besmettingen geregistreerd.

Tussen 30 mei en 5 juni werden dagelijks gemiddeld 44.600 tests afgenomen. Dat is 2 procent meer dan de week ervoor.

De positiviteitsratio tussen 28 mei en 3 juni bedroeg 3,5 procent. Dat betekent dat minder dan 4 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houden het cijfer van 4 aan.

De R-waarde of het reproductiegetal zit momenteel op 0,86. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Eergisteren, op maandag 7 juni hebben 5.189.472 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 56,3 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 45 procent. 2.587.467 van hen zijn volledig beschermd.

(Skwadra by Tagtik/Source: Sciensano/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren