Tagtik

Adopteerden Belgische gezinnen massaal ontvoerde Congolese kinderen?

Het zou gaan om een vijftiental kinderen, meldt het federaal parket. Deze kinderen zouden immers in Congo nog steeds biologische ouders hebben en ontvoerd zijn. De ouders van de kinderen zouden hen nietsvermoedend naar een vakantiekamp in Kinshasa hebben gestuurd, waar ze ontvoerd werden en via weeshuis Tumaini naar België werden gebracht. Vervolgens werden de Congolese kinderen geadopteerd door een Belgisch gezin, dat dacht dat hun adoptiekind een weeskind was dat het zo een beter leven bezorgde.

Het federaal parket wil nu via een DNA-staal te weten komen of de kinderen die door Belgische gezinnen geadopteerd zijn deel uitmaken van deze ontvoering. Deze frauduleuze en mensonterende adoptieprocedure werd geleid door de Belgisch-Congolese Julienne Mpemba (41) uit Namen. Het parket vreest dat deze Belgische adoptiekindjes die sinds 2013 in ons lans zijn allen het slachtoffer zijn van deze ontvoering. Vorig jaar kon immers al in vier gevallen bewezen worden dat de kinderen ontvoerd waren en vervolgens naar België werden gebracht.

Het Belgisch onderzoek loopt al anderhalf jaar. Het bewuste weeshuis bleek in allerijl gesloten te zijn. De Belgische speurders spraken al met de biologische ouders die niets liever willen dan hun ontvoerde kinderen terugkrijgen.

Als zou blijken dat de inmiddels Belgische kinderen uit Congo ontvoerd werden, kan de adoptie ongedaan worden gemaakt en kunnen de Belgische adoptiegezinnen hun adoptiekind verliezen. Toch kan een familierechter ook beslissen dat in het belang van iedereen de kinderen bij hun Belgische adoptiegezin blijven.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard - Het Nieuwsblad - VRT Nws/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren