Tagtik

Akkoord over verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel in België

De federale regering is erin geslaagd zaterdag na een hele dag onderhandelen alsnog een akkoord te vinden rond de vaccinatieplicht voor het zorgpersoneel in België.

Niet-gevaccineerde zorgverstrekkers mogen blijven werken tot 1 april mits ze elke 72 uur een PCR-test ondergaan. Concreet komt er dus eerst een overgangsperiode van 1 januari tot 1 april, met die verplichte coronatest. Wie dat weigert, zal op tijdelijke werkloosheid gezet worden. Als men zich laat vaccineren voor het einde van maart dan wordt de periode van tijdelijke werkloosheid met 6 weken verlengd om de tweede prik te kunnen krijgen.

Wie op 1 april nog niet gevaccineerd is, zal zijn arbeidsovereenkomst automatisch verbroken zien en meteen terugvallen op een volledige werkloosheidsuitkering. Toch een vorm van ontslag dus, tenzij de werknemer voor 31 maart heeft gevraagd om de arbeidsovereenkomst te behouden. Dan wordt het contract geschorst en krijgt de werknemer geen loon of uitkering, maar de band blijft wel behouden met zijn werkgever. De werknemer kan zich dus nog bedenken en in de tussentijd eventueel elders werken.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren