Tagtik

Artsen ongerust over bloedtest na vaccinatie

Na een vaccinatie tegen het coronavirus gaan veel Belgen langs bij hun huisarts voor een bloedtest. Die resultaten verontrusten heel wat gevaccineerden en artsen echter. Zo kreeg de Taskforce Vaccinatie reeds heel wat mails over mensen die na vaccinatie geen of amper antistoffen in hun lichaam vonden met een bloedtest. Er is echter helemaal geen reden tot paniek, stelt Pierre Van Damme.

Volgens taskforce-lid Pierre Van Damme (UAntwerpen) zeggen die resultaten echter weinig omdat labotests naar een ander soort antilichamen speuren dan degene die opgewekt worden met vaccinatie. "Ze vinden wel de antistoffen die je aanmaakt nadat je de ziekte hebt doorgemaakt", zegt hij vandaag in Het Nieuwsblad. "Dan gaat het om antilichamen die de mantel aanvallen van het virus. Bij vaccinatie worden antistoffen tegen het S-eiwit (die het coronavirus de kenmerkende spikes geven, red.) opgewekt. Die worden niet opgepikt door de labotests."

De werkzaamheid van de vaccins is in klinische studies aangetoond, dus tests na vaccinatie hebben volgens Van Damme weinig zin. "Bovendien weten we niet hoe hoog de concentratie van antilichamen precies moet zijn om er conclusies uit te trekken."

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Tagtik)

Ook dit kan u interesseren