Tagtik

België stopt evacuaties: 114 personen achtergebleven?

De Belgische overheid heeft woensdag besloten om meteen te stoppen met evacuaties uit Afghanistan. België nam deze beslissing nadat de berichten over een imminente dreiging van een zelfmoordaanslag op de luchthaven van Kaboel steeds luider klonken. 'We hebben de beslissing genomen op vraag van Defensie, dat instaat voor de veiligheid van hun eigen mensen, van het consulair personeel en van de mensen die we proberen te evacueren hebben', verklaart premier Alexander De Croo deze beslissing.

Al verschillende dagen circuleert het bericht van een imminente dreiging op en rond de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Veiligheidsdiensten hebben immers aanwijzingen dat een Afghaanse tak van ISIS nog meer verwarring en paniek zou willen zaaien door een aanslag te plegen.

De Belgische federale regering heeft woensdag besloten de evacuaties vanuit de luchthaven van Kaboel in Afghanistan te beëindigen, “gelet op de evoluerende situatie in Afghanistan en in overeenstemming met andere Europese partners”. België heeft tot nog toe ongeveer 1.400 mensen geëvacueerd uit Afghanistan. De beslissing om geen Belgen en andere personen met een link met ons land meer over te brengen vanuit Kaboel naar Islamabad werd woensdag om 21.30 uur genomen. Rond dat uur landde het voorlopig laatste Belgische vliegtuig in de Pakistaanse hoofdstad en hadden alle Belgische militairen Afghanistan verlaten.

Nadat de missie woensdag was stopgezet, was van 114 personen waarmee Buitenlandse Zaken de voorbije dagen in contact stond niet duidelijk of ze Afghanistan al dan niet hadden kunnen verlaten. We hebben hen gevraagd contact op te nemen, zich duidelijk te identificeren en hun locatie door te geven als ze nog geëvacueerd willen worden. 'We kregen al twaalf antwoorden', stelt minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès.

Wilmès meldt dat de situatie op het terrein een oorlogssituatie is, wat betekent dat de namenlijsten voortdurend evolueren en er voorzichtig omgesprongen moet worden met cijfers. “We zijn er zeker van dat sommigen van die 114 personen al de kazerne in Peutie hebben bereikt, maar zij hebben dat nog niet gemeld of zijn door ons nog niet gekruiscontroleerd.”

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren