Tagtik

Belgische zedenhond kan sperma lokaliseren

Zedenhond Zennah, een Mechelse herder, werd deze week officieel voorgesteld als lid van de federale politie. De hond kan spermasporen lokaliseren en zo de politie helpen bij onderzoeken naar bijvoorbeeld verkrachting of exhibitionisme.

Dankzij de expertise van Zennah wil men meer daders kunnen identificeren, vervolgen en bestraffen. Mechelse herder Zennah verhuisde begin dit jaar van Nederland naar België. Ze werd geschonken door de Nederlandse politie die al meer dan zes jaar zedenhonden inschakelt. Intussen is Zennah volledig opgeleid door haar Belgische begeleider en wordt ze ook al operationeel ingezet.

Elk jaar worden er in België meer dan 4.000 zedenfeiten aangegeven bij de politie. Bij één op de drie is de dader in het begin onbekend. “Biologische sporen zoals sperma zijn uitermate belangrijk om zo’n dader te kunnen identificeren. Wanneer niet meteen duidelijk is of er sporen zijn en waar die zich bevinden, kan de zedenhond ingezet worden als aanvulling van de middelen die het lab van de technische en wetenschappelijke politie ter beschikking heeft”, benadrukt Rony Vandaele, Directeur hondensteun federale politie, het belang van de unieke kwaliteiten van Zennah bij VRT NWS.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren