Tagtik

Speelt voeding een rol in hoe ziek je wordt van corona?

Uit een studie van de Universiteit Gent van 138 coronapatiënten die vorig jaar werden opgenomen in het UZ Gent en het AZ Jan Palfijn blijkt dat de voeding een rol speelt in de ernst van de ziekte na een coronabesmetting.

Patiënten die zwaar ziek werden of overleden, bleken een tekort te hebben aan selenium en zink in het bloed. Wie dit tekort niet had, overleefde vaker en herstelde sneller. Het tekort bleek zelfs een grotere risicofactor te zijn dan diabetes, kanker, overgewicht of hart- en vaatziekten.

"Beide elementen kan je ook al vinden in vlees en vis. Dus voor gezonde mensen met een normaal immuunsysteem zal het vaak volstaan om evenwichtig te eten", zo vertelt professor en bio-ingenieur Gijs Du Laing bij Het Laatste Nieuws en De Morgen. Voor mensen in kwetsbare groepen kan het zinvol zijn om extra selenium en zink in te nemen.

Professor Du Laing wijst er nog op dat selenium en zink ook kan wapenen tegen andere infectieziektes. Zo wordt in Finland al decennia lang selenium toegevoegd aan meststoffen in de landbouw, zodat het seleniumgehalte in groenten en graangewassen hoger wordt.

"Wat alvast opvalt, is dat Finland één van de landen is waar de Covid-sterfte opvallend laag ligt", zo besluit de professor. "Dat zal uiteraard met meerdere factoren te maken hebben, maar ik stel mij de vraag of het toeval is dat men uitgerekend die bevolking al tientallen jaren preventief 'wapent' met extra selenium."

(Fausto by Tagtik/Source: HLN, De Morgen/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren